Advertentie
sociaal / Nieuws

Jeugdzorg NL: eisen stellen aan zorgaanbieders

Zorgaanbieders gaan elkaar kapot concurreren als het kabinet onvoldoende eisen stelt aan kwaliteit en certificering. Kinderen en ouders worden daarvan de dupe.

23 november 2011

Zorgaanbieders concurreren elkaar kapot als het kabinet onvoldoende eisen stelt aan kwaliteit en certificering. Kinderen en ouders zullen daarvan de dupe worden. Dat zegt Jeugdzorg Nederland, dat concludeert dat het kabinet met de jeugdzorg een flinke stap richting vrije markt wil zetten.

Brief
De belangenorganisatie reageert op de laatste brief aan de Tweede Kamer van de staatssecretarissen Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (VWS) en Teeven (Veiligheid & Justitie). Die willen alle jeugdzorgtaken onderbrengen bij gemeenten: de preventieve en lichtere varianten, de geïndiceerde jeugdzorg, de gesloten jeugdzorg, de jeugd-ggz en de zorg voor jongeren met een licht verstandelijke handicap. De jeugdreclassering en de jeugdbescherming gaan ook over. Gemeenten kunnen zelf beslissen waar ze zorg inkopen en aanbieders kunnen concurreren op prijs en kwaliteit.


Certificering

Bij gedwongen zorg (waarbij wordt ingegrepen de ouderlijke macht) stelt het kabinet eisen, door van zorgaanbieders certificering te eisen. Maar bij vrijwillige zorg worden (vooralsnog) geen marktdrempels opgeworpen. Als dat niet alsnog gebeurt, dreigt volgens voorzitter Hans Kamps een ‘drama à la thuiszorg’.Hij denkt dat certificering voor zowel vrijwillige als gedwongen zorg (waarbij wordt ingegrepen in de ouderlijke macht) voor alle betrokken partijen veel ellende kan voorkomen.


Geoormerkt

Jeugdzorg Nederland wil verder dat de €3 miljard die van provincies overgeheveld worden naar gemeenten, wel geoormerkt geld worden. De kabinetsbrief spreekt zich daar niet over uit en stelt dat gemeenten maximale beleidsruimte krijgen. ‘Het mag niet zo zijn dat gemeenten het geld straks uitgaven aan een nieuwe fly-over of lantaarnpalen,’ aldus Kamps.


Zorgplicht

De staatssecretarissen schrijven dat cliënten straks geen recht op zorg meer hebben, maar dat gemeenten een zorgplicht krijgen. Daarbij hoort volgens Kamps ook een financieringsplicht: ‘De plicht van de één is het recht van de ander.’

Vragen

Jeugdzorg Nederland vindt dat de brief veel vragen opwerpt. ‘Maar ik constateer ook dat hij verrassend consequent is,’ aldus Kamps. ‘De staatssecretaris zet echt door met decentralisatie en een geïntegreerd stelsel. De ruimte voor gemeenten wordt nergens dichtgetimmerd.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie