Advertentie
sociaal / Nieuws

Hulpverleners hebben problemen jeugd Arnhem niet scherp

Het centrum voor jeugd en gezin in Arnhem pikt signalen over kinderen met problemen niet adequaat op. Een op de 10 kinderen dreigt af te glijden.

06 maart 2012

Eén op de 10 jongeren in Arnhem dreigt door taalachterstand, werkeloosheid of gezondheidsproblemen in de problemen te komen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) signaleert de problemen niet tijdig en weet de doelgroep niet altijd te bereiken. De gemeente zou een strakkere regie kunnen voeren.

Niet laagdrempelig

Dat concludeert de gemeentelijke rekenkamer van Arnhem in een deze week uitgebracht rapport over de doelmatigheid van het CJG in de Rijnstad. Belangrijkste conclusies zijn dat de coördinatie van de hulp tekort schiet, dat de hulp niet laagdrempelig genoeg wordt aangeboden en dat de problemen sneller moeten worden opgepikt.

Afwezig in kracht- en preventiewijken
De achterblijvende hulp heeft volgens secretaris Corine Baarda van de rekenkamer te maken met de spreiding van de werkzaamheden van het CJG. ‘Het werkgebied van de organisatie dekt niet de hele stad. Met name voor bewoners in kracht en preventiewijken is de hulp te ver weg.’ En als de bewoners het CJG weten te vinden, dan zijn het ouders of professionals. De jeugd zelf weet de inlooppunten onvoldoende te vinden, aldus het rapport.


Niet iedereen glijdt af

Het is volgens haar echter niet zo dat alle jongeren die dreigen af te lopen dat ook werkelijk doen. ‘Het gaat om jongeren die het risico lopen op achterstand te raken en eventueel in de jeugdzorg terecht te komen. Door goede hulp kunnen veel van hen daar gelukkig uit worden gehouden’.


Verantwoordelijkheden onduidelijk 

En daar ligt nu juist een belangrijke taak van het CJG, zeker nu de gemeente vanaf 2014 ook verantwoordelijk wordt voor de jeugdzorg. Daarvoor moet wel de eindverantwoordelijkheid duidelijker worden geregeld zo stelt de kamer vast: ‘De wethouder is volgens het model eindverantwoordelijke als problemen in de hulpverlening escaleren. Wie formeel verantwoordelijk is voor de coördinatie van de zorg vóórdat bestuurlijk ingrijpen noodzakelijk is, is echter niet in het model vastgelegd’

Visie nodig

Om het functioneren te verbeteren, beveelt de Arnhemse kamer het college van B en W aan met een duidelijke visie en meetbare doelen te komen. Ook moeten de regierol van de gemeente en de taken en verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen duidelijk worden ‘De gemeente

zou een strakkere regie kunnen voeren, aldus secretaris Baarda.

Benchmark in de maak

Het rapport maakt onderdeel uit van een serie onderzoeken die ook andere gemeenten momenteel laten uitvoeren naar hun CJG. De Algemene Rekenkamer van het Rijk verzamelt alle rapporten en komt in juni met een benchmark.  Dan zal duidelijk worden of Arnhem hog of juist laag scoort met de 10 procent jongeren met wie het mis zou kunnen gaan.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
Bekend verhaal: visie, meetbare doelen, preventie, regie...de essentie ligt ook in dit geval bij het onvermogen van de overheid om integraal beleid te voeren voordat er problemen optreden.
Gerard Wiegerinck / adviseur wonen
@JW

Zie voor dit verschijnsel de Beleidslevencyclus (Pieter Winsemius). Voor beleid is een probleem nodig. Geen toekomstig of dreigend probleem. Een groeiend probleem roept een groeiende vraag naar beleid op. Als het beleid 'op stoom gekomen' is, verstomt de vraag naar beleid. Het het beleid echt werkt, dan wordt het probleem minder. "Waarom doen we dit eigenlijk?" Dan komt de laatste fase: herijken, uitfaseren, posterioriteren, kortom opdoeken & afschaffen. En ziet: dáár wordt het probleem weer groter. Enzoovoorts enzoovoorts.

Deze cyclus geldt voor elk probleem.

Soms zijn de cycli kort, soms duren ze wel een eeuw (zoals bijvoorbeeld bij de sociale woningbouw)
Advertentie