Advertentie
sociaal / Nieuws

1,5 miljoen euro extra voor jeugdzorg

De provincie Noord-Holland steekt komend jaar 1,5 miljoen euro extra in de jeugdzorg. GS maken zich, evenals vele anderen, zorgen over het uitblijven van financiële duidelijkheid voor gemeenten. De VNG vindt dat de jeugd-ggz naar gemeenten moet. De Tweede Kamer debatteert morgen over de Jeugdwet.

08 oktober 2013

De provincie Noord-Holland steekt komend jaar 1 miljoen euro extra in pleegzorg en een half miljoen euro extra in het meldpunt kindermishandeling. De financiële onduidelijkheid voor gemeenten is een doorn in het oog van Gedeputeerde Staten (GS). Daarin staat de provincie niet alleen. De Tweede Kamer debatteert woensdag en donderdag over de Jeugdwet.

Transitie

‘We zijn en blijven tot eind 2014 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Dit uitvoeringsprogramma is gericht op de transitie’, aldus gedeputeerde Elvira Sweet (Jeugdzorg, PvdA) in een toelichting op het Uitvoeringsprogramma Jeugdzorg 2014. Dat is onlangs vastgesteld door GS. Vanaf 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg.

Pleegzorg

Het provinciale geld voor de pleegzorg is bedoeld voor experimenten met kleinschalige vormen van opvang van kinderen, verduidelijkt Sweet. ‘Het is belangrijk dat kinderen zo veel mogelijk in gezinssituaties opgroeien. Denk bijvoorbeeld aan de opvang in familiekring.’ Dergelijke pleegzorg is volgens Sweet goedkoper dan opvang in instellingen. ‘Dit moet geleidelijk op gang komen. Daar willen we 2014 voor benutten, zodat gemeenten er daarna hun voordeel mee kunnen doen.’

 

Financiële onduidelijkheid

Hoewel Sweet ervan overtuigd is dat de jeugdzorg op zijn plek is bij gemeenten, maakt ze zich er wel zorgen over. Onder meer over de financiële onduidelijkheid voor gemeenten. ‘Pas wanneer gemeenten weten waar ze − financieel − aan toe zijn, kunnen zij meerjarige afspraken maken met instellingen.’ Zij wil voorkomen dat kinderen door de transitie tussen wal en schip belanden en dat expertise verdwijnt.

Overgangsregime

De gedeputeerde staat in haar zorgen over de financiële onduidelijkheid en daarmee de continuïteit van zorg niet alleen. De Transitiecommissie Stelselherziening Jeugd (TSJ) stelde eind vorige week in haar tussenrapportage dat gemeenten onder meer dringend behoefte hebben aan meer duidelijkheid over de gemeentelijke budgetten. Ook moeten bestuurlijke afspraken worden gemaakt over de frictiekosten en afspraken over betere samenwerking met zorgverzekeraars. Volgens Jeugdzorg Nederland ontbreekt het in de Jeugdwet aan een verantwoorde overgangsregeling. De branchevereniging voor jeugdzorgorganisaties roept de Tweede Kamer op in de Jeugdwet een driejarig overgangsregime op te nemen.

Jeugd-ggz naar gemeenten

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft vandaag een petitie aangeboden aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie van VWS. Daarin stelt de gemeentekoepel onder meer dat de jeugd-ggz een ‘noodzakelijk onderdeel van het nieuwe takenpakket van gemeenten’ is. ‘Expertise over psychische problemen is een onmisbaar onderdeel van de jeugdhulp die gemeenten vorm geven’, aldus de VNG.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie