Extraatje voor ondersteuning vrijwilligers
Voor de ondersteuning van vrijwilligers in gemeenten trekt het kabinet 1,4 miljoen euro extra uit. De huishoudelijke hulp toelage (HHT) wordt niet verlengd. Dat blijkt uit de dinsdag verschenen begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Voor de ondersteuning van vrijwilligers in gemeenten trekt het kabinet 1,4 miljoen euro extra uit. Voor het oplossen van knelpunten in de jeugdzorg (woonplaatsbeginsel) wordt geen extra geld uitgetrokken. Ter compensatie van getroffen gemeenten wordt 20 miljoen euro uit het macrobudget Jeugdwet een jaar naar voren gehaald. De huishoudelijke hulp toelage (HHT) wordt niet verlengd. Wel wordt er iets meer aan uitgegeven (totaal 79,5 miljoen euro) dan aanvankelijk begroot.
Intramurale instellingen
Dat blijkt uit de dinsdag verschenen begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Afhankelijk van de claims van gemeenten komt er voor 2015 maximaal 20 miljoen beschikbaar. Diverse gemeenten komen niet uit met hun jeugdzorgbudget omdat ze last hebben van het zogeheten woonplaatsbeginsel. Het gaat om gemeenten met veel intramurale instellingen binnen de gemeentegrenzen. Zij zijn wel verantwoordelijk voor de zorg van de jongeren, en de daarmee gepaard gaande kosten, maar krijgen er geen geld voor. Dat gaat naar de gemeenten waar het kind staat ingeschreven. ‘Vanaf 2016 wordt deze situatie opgelost met de invoering van het objectief verdeelmodel’, aldus de VWS-begroting.
Programma vrijwilligers
De 1,4 miljoen euro extra voor ondersteuning vrijwilligers wordt over drie jaar uitgesmeerd. Er komt een speciaal programma voor, onder de vlag van de Vereniging Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk (NOV) en het Landelijk Overleg Vrijwilligers in de Zorg (LOVZ).
Verminderen regeldruk
De begroting bevat geen schokkend nieuws voor gemeenten. Al eerder was bekend dat er extra geld (20 miljoen) wordt vrijgemaakt om de ellende met de persoonsgebonden budgetten (pgb) op te lossen. Voor de uitvoering van de Wmo2015 en de Jeugdzorg wordt geen extra geld vrijgemaakt, om bijvoorbeeld de kortingen op de budgetten te temporiseren. Dat was (is) een wens van gemeenten. De komende tijd wil het kabinet met name inzetten op het verminderen van de regeldruk. Het is tijd voor een ‘forse extra inspanning om de bureaucratie in de zorg terug te dringen’. Daarbij wordt gedacht slimmer samenwerken, standaardiseren van formulieren, vereenvoudiging of schrappen van regels.
Vernieuwing
De opdracht aan gemeenten is vooral het doorzetten van de ‘noodzakelijke vernieuwing’. De samenhang tussen publieke gezondheid en jeugd, langdurige zorg, ondersteuning en participatie moet worden vormgegeven en anders aangepakt. De samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars moet beter, om zowel de zorgkosten te beteugelen als de zorg voor kwetsbare groepen te verbeteren. Daarbij benadrukt het ministerie dat voor goede ondersteuning van jongeren een passende verbinding tussen zorg en onderwijs noodzakelijk is.
Het aalmoesje zal amper bij bedoelde vrijwilligers terechtkomen maar eerder in een ander potje. Ten gemeentehuize welteverstaan. Foute kop boven het artikel wat mij betreft !