Advertentie
sociaal / Nieuws

Geen bijzondere bijstand voor eigen wietplanten

Van de rechter mocht een inwoner van de gemeente Lisse bijstand krijgen voor zijn eigen wietkweekinstallatie, maar de CRvB oordeelt anders.

22 april 2024
Shutterstock wiet rechter cannabis
Shutterstock

Lisse hoeft geen bijzondere bijstand te verlenen voor een thuiskweekinstallatie voor medicinale cannabis. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep (CRvB) besloten nadat de gemeente in hoger beroep was gegaan tegen een uitspraak van de rechtbank Den Haag. Lisse zou zich bij inwilliging van het verzoek volgens de CRvB zelfs medeplichtig maken aan een misdrijf.

Secretaris-directeur

Regio Achterhoek via Geerts & Partners
Secretaris-directeur

Teamleider Openbare Orde en Veiligheid

Gemeente Leeuwarden
Teamleider Openbare Orde en Veiligheid

Thuiskweekinstallatie

De inwoner van het Zuid-Hollandse plaatsje deed een aanvraag voor bijzondere bijstand ter hoogte van ruim 4.800 euro. Dit voor een thuiskweekinstallatie voor cannabis. De man in kwestie kampt met door artsen onderschreven lichamelijke en psychische klachten, die te bestrijden zijn met cannabis. Hij kan medicinale cannabis op recept krijgen, maar die helpt volgens hem niet goed genoeg.

Verboden

De cannabis die betrokkene tot voor kort gebruikte werd gekweekt door vrienden van hem, maar zij gaven te kennen daarmee te willen stoppen. Daarom klopte hij bij de gemeente aan voor geld ten behoeve van een eigen kweekinstallatie. De gemeente Lisse wees de aanvraag af, en gaf als reden dat het zelf kweken van cannabis verboden is op grond van de Opiumwet.

Onderbouwing

De burgemeester wilde het ook niet dogen, en daarnaast is er volgens de gemeente geen sprake van een zeer dringende reden waarom de bijzondere bijstand verleend zou moeten worden. Ten slotte is de vergoeding voor medicinale cannabis volgens de gemeente in de Zorgverzekeringswet ondergebracht, en dus niet bij de gemeente via de bijstand.

Rechtbank geeft aanvrager gelijk

De rechtbank Den Haag oordeelde verrassend genoeg anders nadat de betrokkene in beroep ging. Die concludeerde namelijk dat uit de door betrokkene overgelegde medische informatie van zijn huisarts en behandelend anesthesioloog-pijnspecialist blijkt dat sprake is van een acute noodsituatie. Een noodsituatie die volgens de rechter niet aantoonbaar op een andere manier kan worden opgelost, dus moest de gemeente wel bijzondere bijstand verlenen.

Strafbaar feit

In hoger beroep wordt dit door de CRvB toch weer teruggedraaid. Het kweken van wiet is via de Opiumwet verboden, en de man heeft geen ontheffing. Die kan alleen door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden verleend. Ook zou de burgemeester het kweken van wiet in de man zijn huis kunnen gedogen, maar de burgemeester van Lisse heeft herhaaldelijk aangegeven dit niet te zullen doen. Daarom zou het thuis kweken van cannabis door de man simpelweg een strafbaar feit zijn.

Medeplichtig

Nu door de CRvB is vastgesteld dat thuiskweek in dit geval verboden is en door de burgemeester niet wordt gedoogd, kan de gemeente volgens de CRvB ook niet gevraagd worden om bijzondere bijstand te verlenen. ‘Het opzettelijk verschaffen van middelen met het oog op handelen in strijd met dit verbod, maakt de verschaffer van die middelen in het algemeen medeplichtig aan dat misdrijf’, zo schrijft de centrale raad in haar vonnis. De overige aangevoerde argumenten, zoals dat de gemeente niet de juiste instantie is om een kweekinstallatie te vergoeden, hoeft de CRvB dan ook niet meer te behandelen, concludeert de Centrale Raad zelf.  

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie