Grote sportevenementen
In 1987 reisde een Nederlandse delegatie bobo’s naar Lausanne om de stemming bij te wonen van het IOC. Amsterdam had zich kandidaat gesteld voor de Olympische Spelen van 1992.
Burgemeester Ed van Thijn was razend optimistisch. Barcelona was weliswaar favoriet, maar de dag voor de stemming riep hij nog: “Wij zitten aan het eerste wiel!”.
Tenslotte eindigde Amsterdam kansloos op de vijfde en voorlaatste plaats. Barcelona won. Jaren later zou Van Thijn opbiechten dat Amsterdam zich vooral kandidaat had gesteld om Rotterdam dwars te zitten, want zo gaat dat in Nederland. Vorige week reisden de sportbobo’s met hun gevolg naar Londen. Zelfs premier Rutte was erbij.
Nederland had zich weer eens kandidaat gesteld voor een groot sportevenement: dit keer het WK-voetbal van 2018. Weliswaar deden die Ollanders het samen met de Belgen, maar een natie die niet voor het hoogste gaat, is geen knip voor de neus waard.
De stemming was misschien minder optimistisch dan in 1987, maar de statements en de daaropvolgende excuses waren zo’n beetje dezelfde. Opnieuw zaten wij aan het eerste wiel. Dat het bij ons allemaal klein en compact was, vonden ze juist prachtig. Wij waren nog helemaal in de race. Onze kansen stegen zelfs bij de bookmakers!
Helaas. Weer voorlaatste. De hoofdprijs ging naar Rusland, waar de woorden klein en compact niets betekenen. Alles is daar groot en immens. En alles moet daar trouwens nog worden gebouwd. ‘Het meeste geld heeft gewonnen’, zeiden de Engelsen misprijzend, die zelf ook tot de verliezers behoorden. Maar die hebben tenminste nog de Spelen van 2012 in het verschiet.
De beslissing van de FIFA kwam op ondoorzichtige manier tot stand. Internationale organisaties en bonden tonen steeds meer de neiging om hun democratische structuren te laten corrumperen. Het meest opzichtig is dat gebeurd bij de Wereldschaakbond FIDE. Daar heeft elk land één stem. Mooi, maar het gevolg is dat de stemmen van de arme landen worden opgekocht door de rijke landen.
Met die rijke landen worden dit keer niet de westerse landen bedoeld, maar personen die vooral uit Oost-Europa, Azië en Latijns- Amerika komen. Kirsan Iljoemsjinov, de huidige voorzitter van de FIDE, is een miljardair uit Kalmukkië die de schaakbond op zijn eigen manier onderhoudt uit zijn eigen zak.
In dit opzicht heeft de schaakbond een voortrekkersrol gespeeld. Andere sportbonden en sportclubs zullen het treurige voorbeeld van de FIDE spoedig volgen. Bij de Arnhemse voetbalclub Vitesse kunnen ze er al over meespreken: opgekocht door een Oost-Europese magnaat met een bedenkelijke reputatie. Hoe lang gaat het nog duren voordat ook de Verenigde Naties door de corruptie van het grote geld zijn aangetast?
De kans dat West-Europa de komende decennia nog een groot sportevenement mag organiseren, is nihil. Ik wens Ivo Opstelten als voorzitter van het Council Olympisch Plan 2028 veel succes.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.