VNG: ‘150 miljoen voor aanpak dakloosheid nodig’
De gemeenten willen de in 2020 en 2021 inzette koers omzetten in structureel beleid, maar dat kan niet omdat er nog geen nieuw kabinet is. De vereniging klopt daarom aan bij de Tweede Kamer, met de vraag om incidenteel 150 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de voortzetting van het programma in 2022.
Voor de aanpak van dakloosheid is op korte termijn een impuls van 150 miljoen euro nodig. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die, in de afwezigheid van een nieuw kabinet, een beroep doet op de Tweede Kamer om extra geld beschikbaar te stellen.
‘Alles doen wat mogelijk is’
In het kader van het programma Brede Aanpak Dakloosheid is 200 miljoen euro geïnvesteerd in het terugdringen van de dakloosheid, die de afgelopen tien jaar verdubbeld is. Dat geld werd in 2020 en 2021 verdeeld over de centrumgemeenten, die verantwoordelijkheid zijn voor het beleid wat betreft dakloosheid. Eind dit jaar loopt het programma af – terwijl de daklozenproblematiek nog volop speelt, waarschuwt de VNG in de brief aan de Tweede Kamer. De overheden moeten nog steeds 'alles doen wat mogelijk is om dakloosheid in Nederland uit te bannen'.
Nieuw kabinet
De gemeenten willen de in 2020 en 2021 inzette koers het liefst omzetten in structureel beleid. Daartoe deden ze een jaar geleden al een oproep aan het kabinet. Op dit moment is dat echter niet mogelijk, omdat er nog geen nieuw kabinet is. De vereniging klopt daarom aan bij de Tweede Kamer, met de vraag om incidenteel 150 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de voortzetting van het programma in 2022. De Kamer kan dat eind oktober doen, bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Dweilen
De VNG benadrukt dat dakloosheid in de kern een woonprobleem is. In die zin is het aanpakken van dakloosheid zonder te werken aan de woningnood dweilen met de kraan open. 'De kraan staat open en moet dicht', schrijven de gemeenten. 'Tegelijk stellen we ook vast dat stoppen met dweilen geen optie is.'
Langetermijn
De gemeente Amsterdam pleitte vorig jaar al voor een meer langdurige impuls in de strijd tegen dakloosheid. Toen het ministerie van VWS de gemeente vroeg om een plan in te dienen voor de besteding van de incidentele gelden voor twee jaar, was de gemeente brutaal genoeg om daar bovenop ook een voorstel aan te leveren voor een termijn van vijf jaar. De gemeente schreef: ‘Om daadwerkelijk een impuls te geven aan het terugdringen van dakloosheid in Amsterdam is een meerjarig programma nodig. Dit vraagt om een lange-termijn-investering.’
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.