Gemeenten kunnen jeugdbescherming subsidiëren
Gemeenten hebben binnen de Jeugdwet behalve de optie van aanbesteden, ook de mogelijkheid om gecertificeerde aanbieders in de jeugdbescherming te subsidiëren, blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Gemeenten hebben binnen de Jeugdwet behalve de optie van aanbesteden, ook de mogelijkheid om gecertificeerde aanbieders in de jeugdbescherming te subsidiëren, dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Rebelgroup in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De VNG staat welwillend tegenover zo’n subsidieconstructie.
Enthousiast
Jeugdzorg Nederland is enthousiast over de conclusies van Rebelgroup en het standpunt van de VNG. Woordvoerder Eva de Vroome: ‘Bij subsidiëring wordt het gemakkelijker om meerjarenafspraken te maken doordat er meer mogelijkheden zijn voor overleg over de voorwaarden tussen aanbieders en gemeenten. In de kille setting van een aanbesteding staan die partijen eerder tegenover elkaar en staat de prijs centraal. Meer overlegmogelijkheden zorgen volgens ons voor een betere kwaliteit van de dienstverlening en meerjarige afspraken geven zowel de aanbieders als de gemeenten meer zekerheid. Wel vinden we dat vorm van subsidiëring door middel van een tender (waarbij aanvragers concurreren om een afgebakende subsidiepot, red.) nog steeds teveel voorwaarden met zich meebrengt.’
Begrotingssubsidie
Advocaat en aanbestedingsjurist Tim Robbe plaatst één belangrijke kanttekening bij de bevindingen van Rebelgroup. ‘Het rapport stelt ten onrechte dat gemeenten ruimte voor concurrentie moeten geven bij de subsidiëring, waardoor tendersubsidie de enige mogelijkheid zou zijn. Dat is niet correct. Daarom zouden gemeenten volgens de Algemene wet bestuursrecht ook voor begrotingssubsidie zonder mededinging kunnen opteren. Dat is cruciaal omdat het hele rapport draait om het in stand houden van gecertificeerde jeugdbeschermingsinstellingen en omdat een tendersubsidie net zoals een aanbesteding het effect kan hebben dat partijen ongewenst uitvallen. Die risico’s zijn er niet bij begrotingssubsidiëring.’
‘Faire kostprijzen’
Jeugdzorg Nederland gaat binnenkort met de VNG en het ministerie van Veiligheid en Justitie om de tafel zitten om tot ‘faire kostprijzen’ voor de bekostiging van de jeugdbescherming te komen.
En verder is dit natuurlijk weer een stap in de goede richting: een landelijke afspraak voor alle specialistische jeugdzorg!