Advertentie
sociaal / Nieuws

Taallessen voor Oekraïense vluchtelingen

Door te investeren in taalonderwijs hoopt minister Van Gennip de kansen van Oekraïners op een duurzame baan te vergroten.

23 februari 2023
Oekrainse vluchtelingen werk
Oekraiense vluchtelingen sorteren tomaten bij Greenpack in Maasdijk. Marcel van den Bergh/ANP

Gemeenten krijgen 15 miljoen euro om Oekraïense vluchtelingen op een laagdrempelige manier lessen Nederlands aan te bieden. Dat moet de Oekraïners helpen om passend werk te vinden en hun kinderen naar Nederlands onderwijs te sturen.

Projectleider Opleidingen S10

JS Consultancy
Projectleider Opleidingen S10

Teamleider Infrastructuur, Gebouwen en Gronden

Gemeente Hardenberg
Teamleider Infrastructuur, Gebouwen en Gronden

Dat maakte minister Karien van Gennip (CDA, Sociale Zaken en Werkgelegenheid) woensdag bekend. Met dat geld moeten gemeenten een taalaanbod gaan ontwikkelen dat Oekraïense vluchtelingen vrijwillig kunnen volgen.

Prestatie

De minister merkt op dat veel Oekraïners in Nederland al werk hebben gevonden. Bijna de helft van de 15- tot 65-jarige Oekraïners heeft betaald werk. ‘Dat zoveel mensen, die pas kortgeleden hun land zijn ontvlucht, zo snel werk vinden zie ik als een grote prestatie van zowel ontheemden als van werkgevers, gemeenten en uitzendbureaus’, zegt Van Gennip. ‘Ik heb daar veel waardering voor.’

Duurzame baan

Wel blijkt dat het vaak om tijdelijk werk gaat, dat soms onder het niveau van de werknemer ligt. Een groot deel heeft een contract op tijdelijke basis en de meesten werken minder dan 25 uur per week. Veel Oekraïners werken in de zakelijke dienstverlening en handel, vervoer en horeca.

Door te investeren in taalonderwijs hoopt Van Gennip de kansen van Oekraïners op een duurzame baan, die beter bij hun kwalificaties past, te vergroten.

Toegang tot arbeidsmarkt

De minister schrijft ook dat ze lessen wil trekken uit de ontvangst van Oekraïense vluchtelingen. Die inzichten kunnen van pas komen bij de opvang en inburgering van andere groepen nieuwkomers. Zo zou het nuttig zijn om te weten hoe het komt dat de Oekraïners sneller aan het werk lijken te komen dan statushouders. 

Dat verschil kan mogelijk worden verklaard door het feit dat Oekraïners sneller toegang kregen tot de arbeidsmarkt, speculeert Van Gennip. Oekraïners konden dankzij een vrijstelling van de tewerkstellingsvergunning meteen aan de slag. Oekraïense vluchtelingen hoeven bovendien geen lange juridische procedures over hun verblijfsrecht te doorlopen en hoeven zich niet bezig te houden met inburgeringsverplichtingen.

Lange termijn

De vrijstelling van inburgeringsverplichtingen zou echter op lange termijn ook nadelig kunnen blijken, schrijft de minister. ‘Tegelijkertijd weten we nog niet wat de gevolgen zijn van het feit dat deze groep geen inburgeringstraject volgt, veelal op tijdelijke contracten werkt op een niveau dat niet aansluit bij de opleiding en dat het langetermijnperspectief op verblijf in Nederland nog niet duidelijk is.’

Het bieden van een langetermijnperspectief wordt wel steeds urgenter, aangezien het einde van de oorlog nog niet in zicht is. Van Gennip: ‘Twaalf maanden na het uitbreken van de oorlog is de verwachting dat de oorlog die in Oekraïne woedt niet op korte termijn over zal zijn. In Nederland zullen we nog langere tijd opvang bieden aan Oekraïense ontheemden die gevlucht zijn voor oorlogsgeweld.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Leer deze mensen Engels dan kunnen ze vooruit in Europa, en geef de werkgever ook een nascholingscursus Engels als het nodig is. Wie wil er nu Nederlands leren dat alleen hier, België, Suriname en zuid Afrika nog gesproken wordt, dan belemmer je toch mensen in hun toekomst mogelijkheden?
Advertentie