Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Bied hopeloze schuldenaren huis en haard’

Gemeenten selecteren strenger aan de poort van de schuldhulp. De grootste probleemgroep dreigt nu huis en haard te verliezen omdat ze buiten de boot vallen.

17 januari 2012

Dat gemeenten kritisch kijken naar wie ze toelaten tot de schuldhulpverlening is prima. Mits de toegang tot huis, haard en zorg voor de zwakste groep mensen maar gegarandeerd blijft. ‘Anders komen de bezuinigingen als een boemerang terug’

Gedwongen door de bezuinigingen kijken gemeenten ook naar wat er te halen valt bij het verlenen van schuldhulp aan mensen met onoverkomelijke financiële problemen. Daar is niets mis mee en het kan zelfs tot een meer kritische aanpak van de hopleoze schuldenaren leiden, zo stelt Nadja Jungman, lector schulden en incasso aan de Hogeschool Utrecht.

 

Drempel
‘In het verleden werden er mensen toegelaten tot het programma, waarvan je eigenlijk al op voorhand wist dat ze het traject van drie jaar keihard saneren niet zouden volhouden. Dat gemeenten de drempel nu hoger leggen kan goed uitpakken’, zo stelt ze vast.

 

Malaise
Maar het gevaar is wel dat de niet toegelaten groep mensen uit zicht verdwijnt en steeds verder wegzakt in de financiële malaise. ‘Door deze inwoners uit het programma te weren verdwijnen hun problemen niet. Integendeel’.

 

Hogere kosten
Jungman spreekt over zeer kwetsbare inwoners, vaak met een stapeling van (medische en sociale) problemen. Als hier niets aan gedaan wordt, komen ze al snel in crisisopvang of andere dure programma’s terecht. Bezuinigingen op de schuldhulp leiden dan elders tot veel hogere kosten.

 

Garantie
Om dit te voorkomen zouden de gemeenten ook de niet-willenden-en-de-niet-kunnenden tenminste de garantie moeten bieden op huisvesting en zorg. Ook moet worden gekeken of er instrumenten zijn waarmee betalingen van bijvoorbeld huur en energie geborgd kunnen worden. ‘Uit huis zetten of afsluiten levert veel ellende op en kost de maatschappij uiteindelijk nog veel meer’.

 

Geen gouden kooi
Maar zet de gemeente met deze garanties geen premie op het niet afbetalen van schulden? Jungman denkt van niet: schuldeisers houden hun rechten, deze mensen zitten echt niet in een gouden kooi, stelt ze vast.

 

Verelendung werkt niet

Volgens Jungman wordt deze groep niet perse beter van een noodgedwongen verblijf in de goot. ‘Ik geloof niet zo in de verelendungstheorie van Karl Marxs.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie