Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeente mag tegenprestatie vragen voor bijstand

Gemeenten krijgen meer ruimte om van mensen in de bijstand een tegenprestatie te vragen voor hun uitkering. Hoe ze van de mogelijkheden gebruikmaken, is echter aan de gemeenten zelf. Staatssecretaris van Social Zaken Paul de Krom liet dat donderdag tijdens de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer weten.

10 december 2010

Symboolwetgeving
De oppositie noemde het plan dat in het regeerakkoord van het minderheidskabinet staat, al eerder symboolwetgeving. Het zou niets nieuws zijn, omdat gemeenten al werken aan sociale activering en dat mensen al met behoud van hun uitkering aan het werk kunnen worden gezet.

Gewone baan
Volgens De Krom geschiedt sociale activering echter nu vooral in re-integratietrajecten. Door een wetsaanpassing kan mensen ook gevraagd worden om naar hun vermogen een klus te doen die niet te maken heeft met pogingen aan een 'gewone' baan te komen.

‘Volstrekt normaal’
Volgens de staatssecretaris is ‘het volstrekt normaal als de samenleving ook wat terugvraagt’, bij het verstrekken van bijstand. ‘Als een gemeente handjes en voetjes ergens voor nodig heeft, en het is van korte duur, dan is de gemeente gerechtigd mensen in de bijstand in te schakelen’, aldus De Krom.

Mininumloon
GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver en zijn PvdA-collega Mariëtte Hamer zeiden echter te vrezen dat dit ten koste kan gaan van inspanningen om mensen duurzaam aan het werk te helpen als deze tussentijds telkens voor klussen worden opgeroepen. Volgens Klaver moeten mensen gewoon betaald worden voor werk, waar blijkbaar behoefte aan is. Hij heeft een eigen plan, waarin werklozen van gemeenten voor hun inspanningen het minimumloon krijgen betaald.

Koffieschenken en sneeuwruimen
SP-Kamerlid Sadet Karabulut stelde dat wanneer VVD, CDA en PVV zo graag een tegenprestatie willen van mensen in de bijstand, zoals koffieschenken en sneeuwruimen bij bejaardentehuizen, hetzelfde moet gelden voor ex-politici die wachtgeld ontvangen. Daartoe heeft ze ook een motie ingediend.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie