Subsidiebureau gaat ESF-subsidies indienen
In de regio Apeldoorn gaat een speciaal bureau voor 14 gemeenten de subsidieaanvragen klusteren en indienen.
Een nieuw subsidiebureau gaat namens de regio Stedendriehoek en Noord-Veluwe alle aanvragen voor ESF-subsidies klusteren en indienen. De 14 gemeenten in deze regio hebben dat besloten. Het bureau wordt vandaag officieel geopend en neemt de taak over van de gemeenten Apeldoorn, die als centrumgemeente de verantwoordelijkheid heeft.
Harderwijk heeft kennis
Sinds dit jaar moeten organisaties die een beroep willen doen op ESF-subsidie hun aanvraag doen bij de centrumgemeente. Apeldoorn was die centrumgemeente, maar besloot het op een andere manier in te richten. ‘Veel centrumgemeenten huren een commercieel bureau in om dit samen te regelen’, legt projectmanager Participatiewet Serge Delfos van de gemeente Apeldoorn uit. ‘Wij hebben niet gekeken naar wie de officiële rol had, maar naar wie er wat mee kon. Het bleek dat de gemeente Harderwijk hier veel kennis over had.’
Ondersteunen
Het nieuwe regionale subsidiebureau is dan ook gehuisvest in Harderwijk, bij de Sociale Dienst Veluwerand. Het bureau ondersteunt de gemeenten en onderwijsinstellingen bij het opstellen van hun aanvragen en dient als vraagbaak voor het inrichten van de projecten. Adviesbureau BMC heeft in eerste instantie een rol om het bureau te helpen, maar Apeldoorn verwacht dat deze rol van kortere duur zal zijn dan bij veel andere centrumgemeenten. ‘We denken steeds meer zelf te kunnen gaan uitvoeren. Daarmee verwachten we dat het efficiënter is. Maar ook dat het minder kwetsbaar is omdat de organisatie steviger is.’
Structuur
Met de oprichting van het regionale subsidiebureau zetten Apeldoorn, Deventer, Zuthpen en Harderwijk samen de schouders onder één aanpak voor de hele arbeidsmarktregio. Delfos verwacht dat op termijn de structuur van samenwerking op het gebied van geldstromen misschien niet alleen voor ESF-subsidies gebruikt gaat worden, maar ook voor andere geldstromen. 'Je kunt bijvoorbeeld denken aan het geld dat vanuit het rijk voor de sectorplannen naar de regio’s gaat. Of het geld voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid. Op termijn kan dat misschien ook via deze structuur.’ Grote voordeel daarbij zou zijn dat het bureau kennis gaat opbouwen over administratie en verantwoording.
3 miljoen
Nederland ontvangt van 2014 tot en met 2020 een bedrag van 507 miljoen euro uit het Europees Sociaal Fonds. Het grootste deel van dit geld komt beschikbaar voor de 35 arbeidsmarktregio’s in Nederland. Voor de arbeidsmarktregio Stedendriehoek en Noord-Veluwe is vanuit het ESF tot en met 2017 3 miljoen euro beschikbaar. Het ESF-bureau wordt zelf ook betaald uit ESF-subsidies.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.