Eerherstel Vlissingse ambtenaren
De twaalf Vlissingse ambtenaren die vorig jaar juli tien dagen naar huis zijn gestuurd omdat zij informatie zouden hebben achtergehouden, treft geen blaam. Dat blijkt uit het afgelopen maandag gepresenteerde integriteitsonderzoek.
'Geen enkel strafrechtelijk of ambtelijk vergrijp', concludeert het Vlissingse gemeentebestuur naar aanleiding van het onderzoek door forensische accountants van het Haarlemse bureau Integis. Daarmee zijn de elf gemeenteambtenaren en de externe ambtelijke projectleider die op 3 juli 2007 met zachte drang uit het stadhuis werden verwijderd, gerehabiliteerd.
De ambtenaren werd destijds verweten het college vitale informatie te hebben onthouden, informatie die nodig was om de eerste stappen te kunnen zetten voor de bebouwing van het werfterrein van de Koninklijke Schelde Groep dat op termijn zo'n 1800 woningen plus winkels en bedrijfjes zal herbergen. De ingreep leidde uiteindelijk tot het vertrek van het voltallige college.
De groep ambtenaren is blij met het eerherstel, zegt een van hen, ook nu nog alleen anoniem. 'Het komt nog in de raad en ik wil geen moeilijkheden.' De affaire is daarmee nog niet geheel ten einde. 'Wij hebben tegen het besluit van 3 juli bezwaar gemaakt en gelijk gekregen van de bezwaarcommissie, maar dat is door het vorige college terzijde gelegd. Daartegen loopt een beroepszaak. We gaan er nog met het huidige college over praten, want het moet correct worden afgesloten. Ook zien we graag compensatie voor onze juridische kosten.'
Kool en geit
Het nieuwe college staat onder leiding van interim-burgemeester Wim Dijkstra, wiens verzoenende aanpak doorklinkt in de reactie op het rapport. Kool en geit worden behendig gespaard: de weggestuurde ambtenaren hebben niets misdaan, maar er is ook begrip voor de wethouders die hen wegstuurden. Enigszins merkwaardig is dat wel, maar, zegt het college, of er genoeg reden was voor de ingreep 'is niet meer vast te stellen'.
Dat ligt voor een deel aan het rapport, dat meer een reconstructie van de gebeurtenissen is dan een analyse. Ellenlange gesprekken tussen de forensische accountants en ambtenaren, letterlijk weergegeven met inbegrip van versprekingen en half afgemaakte zinnen, geven intussen wel enige indruk van de cultuur. Op een vraag van Integis waar bepaalde richtlijnen te vinden zijn waar een ambtenaar zojuist over sprak, antwoordt deze: 'Ja, die zijn er natuurlijk niet.' Elders zegt dezelfde ambtenaar: 'In het Vlissingse openbaar bestuur is mij geleerd dat je dus niet altijd alles moet opschrijven.'
De keerzijde van deze manier van rapporteren is helaas dat de details het zicht op de grote lijn ontnemen. Niet voor niets klaagt burgemeester Dijkstra in de officiële reactie over 'de vele nuanceringen'. Aanbevelingen doen de accountants wel: nodig zijn betere procedures en een heldere omschrijving van bevoegdheden. Het college voegt daaraan toe dat 'vooral de verdeling tussen ambtelijke en bestuurlijke verantwoordelijkheid' duidelijker moet.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.