De Krom botst met Kamer over schuldhulp
Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken voelt er niets voor om gemeenten in een schuldhulptraject de mogelijkheid te geven schuldeisers tijdelijk in de wacht te zetten. Met dit standpunt botste de VVD-bewindsman met een meerderheid van de Tweede Kamer tijdens een debat over armoede en schuldhulpverlening.
Moratorium
Regeringspartij CDA en PvdA, SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie in de oppositie voelen juist veel voor het instellen van een zogenoemd wettelijk moratorium. Zo zou een periode van rust kunnen worden ingebouwd, waarin schulden niet verder oplopen als wordt gewerkt aan een afbetalingsregeling.
Via de rechter
Maar volgens de staatssecretaris worden schuldeisers door een moratorium te veel benadeeld. Kleine ondernemers bij wie de rekeningen openstaan, zouden in financiële problemen komen als schulden zich opstapelen. Ook kunnen schuldeisers al via de rechter gedwongen worden om mee te werken aan een afbetalingsregeling, terwijl het bij gemeenten juist gaat om een minnelijk traject. De staatssecretaris stelde dat in de hulpverlening niet alleen het doel is dat mensen uit de schulden komen, maar ook dat schuldeisers hun geld krijgen. Hij vroeg de Kamer nu eerst twee proefprojecten af te wachten, die in zijn ogen zullen aantonen dat een moratorium niet nodig is.
Meewerken
In een project van het ministerie van Justitie worden gemeenten geholpen door bewindvoerders bij het toepassen van wettelijke instrumenten in de schuldhulp. ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega had er onder meer op gewezen dat het vaak lastig is om via de rechter geregeld te krijgen dat schuldeisers meewerken aan een afbetalingsregeling.
Afwachten
Het tweede project is van de Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). Deze hebben afgesproken dat bij onbetaalde rekeningen wordt gecontroleerd of iemand bekend is in de schuldhulpverlening. Als dat het geval is, blijkt volgens De Krom uit eerste resultaten dat 95 procent van de schuldeisers afwacht of er een afbetalingsregeling komt en wacht daarmee uit zichzelf al met het innen van schulden.
Snel uitgeprobeerd
CDA-Kamerlid Mirjam Sterk zei te aarzelen of ze nu de twee projecten moet afwachten. Volgens haar zou via een proef het moratorium ook snel uitgeprobeerd kunnen worden. Het Kamerdebat over de schuldhulp wordt snel vervolgd.
Daar heb ik als schuldhulpverlener in de praktijk nog niets van gemerkt! Mijn ervaring is dat deurwaarders juist nog snel even wat er uit willen persen (bijvoorbeeld door een boedelbeslag) voordat er een minnelijk cq wettelijk traject tot stand komt. Het is niet voor niets dat gemeente Tilburg bijvoorbeeld haar klanten aanraadt om als deurwaarders niet al te veel aandringen, hen niet te laten weten dat schuldhulp is aangevraagd (van mevrouw J. de Kock vernomen op een congres).
Nee hoor, laat dat breed moratorium maar komen zodat er tenminste in alle rust kan worden gewerkt aan een voor alle partijen aanvraadbaar traject.