CDA wil zware controle op decentralisaties
Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum heeft de Kamer alle aanleiding om de decentralisaties kritisch te willen volgen. 'Het gaat om een enorme operatie met grote gevolgen voor gemeenten en de zorg voor kwetsbare groepen in de samenleving', stelt hij in een persverklaring.
Het CDA wil dat het kabinet de decentralisaties van taken naar de gemeenten zeer kritisch volgt. De partij spreekt van een 'verzwaarde parlementaire controle'. Een voorstel hiervoor zal binnenkort voorgelegd worden aan de commissie Rijksuitgaven. Dat zegt het CDA naar aanleiding van de Kamerbrief van minister Ronald Plasterk over de decentralisaties.
Kwetsbare groepen
Volgens CDA-Kamerlid Eddy van Hijum heeft de Kamer alle aanleiding om de decentralisaties kritisch te willen volgen. 'Het gaat om een enorme operatie met grote gevolgen voor gemeenten en de zorg voor kwetsbare groepen in de samenleving', stelt hij. 'De Kamer heeft de Regeling Grote Projecten in het leven geroepen om bij dit soort risicovolle projecten de vinger aan de pols te kunnen houden'.
Tussen wal en schip
Van Hijum wijst op de hoeveelheid en complexiteit van taken die op de gemeente afkomt. De decentralisaties gaan bovendien gepaard met forse bezuinigingen. 'De Kamer moet zich er van verzekeren dat gemeenten organisatorisch en financieel in staat zijn om de nieuwe taken goed uit te voeren', vindt Van Hijum. 'Anders vallen straks zorgbehoevende jongeren en ouderen tussen wal en schip'.
100 duizend is onzinnig
D66 is op zich positief over de lijn van Plasterk, maar heeft wel wat kritische kanttekeningen. Bijvoorbeeld over de gemeentegrootte van 100 duizend inwoners, waar Plasterk aan vasthoudt. Kleinere gemeenten moeten samenwerken, vindt de minister. D66-Kamerlid noemt die norm onzinnig. 'Regionaal maatwerk is nodig voor bijvoorbeeld dunner bevolkte gebieden. Laat verder provincies beoordelen of gemeenten hun taken aan kunnen. Is dat niet het geval dan moet er naar een oplossing gezocht worden samen met de provincie.'
Financiële plaatje
D66 vindt ook dat Plasterk onduidelijk blijft over de financiële middelen die gemeente krijgen om de taken uit te voeren bestaan. Schouw: 'Gemeenten worden verantwoordelijk voor een enorm takenpakket, maar er is nog veel onduidelijkheid over het financiële plaatje. Krijgen gemeenten wel voldoende geld om aan de plichten te voldoen?
Ontschot
MInister Plasterk kondigde in de Decentralisatiebrief aan dat de 16 miljard die de gemeenten krijgen voor taken die bij de drie decentralisaties horen ontschot ingezet mogen worden.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.