Geen quotum arbeidsgehandicapten, maar 'wat dan'?
Brancheorganisatie in de Sw Cedris en de Gehandicaptenraad zijn na het afschieten van het quotum voor gehandicapten benieuwd naar het alternatief. 'Wat nu?'
Het verplichte quotum voor bedrijven van de baan, zo blijkt steeds sterker uit berichten vanuit Den Haag. Hét paradepaardje van PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) is in het poldermodel ingeruild voor een langere Ww-duur. Partijen in het land reageren afwachtend en zijn benieuwd wat ervoor in de plaats komt. ‘Hoe stevig is stevig?’
Stok achter de deur
Klijnsma heeft zich vanaf haar aanstelling hard gemaakt voor een verplicht quotum. Werkgevers met meer dan 25 mensen in dienst moeten verplicht 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst nemen. Klijnsma wilde deze stok achter de deur omdat er tot nu toe, alle goede bedoelingen ten spijt, nog te weinig arbeidsgehandicapten een baan hebben gevonden in het reguliere bedrijfsleven. Maar toch is het verplichte element nu weer van de baan. Met werkgevers zouden vrijwillige afspraken gemaakt moeten worden.
Wat is het alternatief?
‘Het quotum is nu uitgeruild tegen een langere Ww-duur en dat zat er eigenlijk wel aan te komen’, reageert Angelique van Dam van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-raad). ‘Er was te weinig draagvlak voor het quotum. De grote vraag is natuurlijk “wat krijgen we ervoor in de plaats”?’ Diezelfde vraag ligt op de lippen van Marleen Damen, directeur van brancheorganisatie in de Sw-sector Cedris: ‘Wat is het alternatief?’
Voorwaarden
Wat de CG-raad betreft gaan bonden nu inzetten op stevige ‘vrijwillige’ afspraken in de cao per branche. ‘Daarmee kun je ook een eind komen’, aldus Van Dam. ‘Het vrijblijvende karakter moet er wel vanaf. Er moeten afspraken komen waar we elkaar op af kunnen rekenen.’ Voor de raad is het van belang dat in zulke afspraken ook de voorwaarden voor ondersteuning, begeleiding, de no-riskpolis en aanpassing van bijvoorbeeld werkplekken aan bod komen. ‘Daar moeten we stevig mee aan de slag’, aldus Van Dam. ‘Als er alleen gezegd wordt dat iedereen z’n best gaat doen, dan komen we er niet.’
Extra banen
Voor Cedris blijft voorop staan dat er banen moeten komen voor arbeidsgehandicapten. ‘We weten niet wat de afspraken in Den Haag zijn, maar voor ons is de belangrijkste vraag of het tot extra werk leidt.’ Of ze er vertrouwen in heeft dat vrijwillige afspraken ook die extra banen zullen opleveren, wil ze nog niet zeggen. ‘Dat ligt helemaal aan de afspraken.’
VNG wacht af
De VNG wil voorlopig nog niet reageren op de berichten. 'Wij wachten even op een formele bevestiging van het kabinet', laat een woordvoerder weten.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Heb het altijd opbegrijpelijk gevonden dat de private ondernemers in Nederland verplicht werden om gehandicapten in dienst te nemen, terwijl er gezonde jonge mensen kantoorbaantjes kregen bij de overheid Vermoedelijk omdat daar hun gezonde vader(moeder,oom,tante,buurvrouw) ook al werktte.
En nu begint dit gelazer weer opnieuw. Ze hebben dus in Den Haag nog steeds niks geleerd.
Preventieve gezondheidsvoorlichting
De overheid moet zich richten op het geven van zeer uitgebreide voorlichting over preventie, vroegtijdige signalering en behandeling van ziekten, ongelukken en psychische problemen.
Die voorlichting moet ook gericht zijn op de sociale omgeving van patiënten. Internetvideo’s en radio zijn hiervoor een geschikt en goedkoop medium. En via de radio kun je ook veel luisteraars bereiken die zich vervelen in de file.
En psychische hulp moet veel vaker ook worden aangeboden in de vorm van gratis deskundige webfora en videocursussen op internet.
Door die relatief goedkope maatregelen is veel geld te besparen op zorgkosten en op uitkeringen voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.
Want veel minder zieken en gehandicapten betekent dat de overheid veel minder geld nodig heeft voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Bovendien voorkom je met mijn voorstellen veel leed.
Daarnaast kan de volksgezondheid sterk verbeteren als de overheid een reguleringssysteem en diploma-systeem opzet voor alternatieve genezers, zodat patiënten weten welke alternatieve genezers wel en niet betrouwbaar en deskundig zijn.
Ook moet de overheid duidelijke voorlichting geven over de wetenschappelijke onderbouwing van verschillende specifieke alternatieve behandelingen van specifieke ziekten en aandoeningen. Die voorlichting moet worden gericht op patiënten en daarnaast op wetenschappelijk niveau gericht op reguliere artsen. Alternatieve geneeswijzen kunnen bepaalde gezondheidsproblemen verlichten en genezen, maar worden door de overheid en reguliere artsen vaak sterk onderschat, wegens een enorm gebrek aan kennis.
[b]Verbeter werkomstandigheden[/b]
Verhoog AOW-leeftijd naar 70 jaar voor mensen die gezond zijn. Organiseer daartoe speciale seniorenbanen voor 55-plussers, met veel lagere arbeidsbelasting dan normaal en goede ergonomische werkomstandigheden.
Houd daarbij optimaal rekening met individuele lichamelijke, verstandelijke en emotionele beperkingen. Geef werkgevers en werknemers daarover optimale, motiverende voorlichting via massamedia.
Geef ouderen ook mogelijkheid om beroepsleven geleidelijk af te bouwen via deeltijdwerk, telewerk, gedeeltelijke AOW, zo nodig baanwisseling en beroepskeuzeadvisering daarbij.
Maak banen en werkomstandigheden veilig, gezond, gezellig en voldoening gevend. Geef werkgevers uiterst zware sancties bij overtreding van arbo-regels.
Stimuleer vrijwilligerswerk voor gepensioneerden door motiverende cursussen daarover via internet en radio.
Laat bejaarden en gehandicapten die dat willen, verzorgen in lage-lonenlanden.