Advertentie
sociaal / Nieuws

Syrische huishoudens het vaakst in armoede

Wijkmonitor legt grote verschillen bloot

01 februari 2022
Syrisch meisje
Syrisch meisjeShutterstock

Mensen met een Syrische achtergrond lopen van alle bevolkingsgroepen het hoogste risico op armoede: ruim zes op de tien heeft een laag inkomen. Bovendien staat de leefbaarheid van kwetsbare wijken met veel inwoners met een migratieachtergrond onder druk. Dat blijkt uit de vernieuwde Wijkmonitor van KIS (Kennisplatform Inclusief Samenleven), die grote verschillen in leefomstandigheden laat zien tussen bewonersgroepen.

Projectleider/ kwaliteitsmanager/ procesmanager

Yacht
Projectleider/ kwaliteitsmanager/ procesmanager

Supply Chain Specialist | regio Oost Nederland | vaste baan

Yacht
Supply Chain Specialist | regio Oost Nederland | vaste baan

Zorgwekkend

Hoewel er voor veel mensen met een migratieachtergrond positieve ontwikkelingen zijn, blijven vluchtelingengroepen nog vaak achter. Vooral de leefomstandigheden van mensen uit Eritrea en Syrië zijn zorgwekkend, aldus KIS. Waar slechts 5 procent van de huishoudens met een Nederlandse achtergrond een laag inkomen heeft, ligt dat bij een Syrische (61 procent), Eritrese (49 procent), Somalische (45 procent) en Iraakse (41 procent) achtergrond vele malen hoger.

Werkloosheid

Ook andere migrantengroepen lopen een verhoogd risico op armoede. Ongeveer een kwart van de huishoudens met een Marokkaanse, Bulgaarse of Antilliaanse achtergrond heeft een laag inkomen. De armoede bij de Bulgaarse groep valt op, omdat de werkloosheid met 5,4 procent relatief laag is. Werk is voor hen dus geen garantie voor voldoende inkomen. Bij de Syriërs is daarentegen maar liefst 55 procent werkzoekend.

Schuldhulpverlening

Ondanks de kwetsbare financiële situatie maken relatief weinig Syriërs gebruik van de schuldhulpverlening – slechts een op de duizend huishoudens, de helft van het landelijk gemiddelde. Een dergelijke bevinding kan aanleiding zijn voor gemeenten om bepaalde accenten te leggen in het armoedebeleid, suggereert het KIS.

Schoolverlaters

De wijkmonitor bevat verder informatie over onderwijs en zorg. Ook daar scoren de vluchtelingengroepen lager. Zo is het percentage voortijdig schoolverlaters onder Eritrese jongeren met 16 procent zorgwekkend hoog. Mensen met een vluchtelingenachtergrond maken daarnaast minder vaak gebruik van de geestelijke gezondheidszorg (ggz), mogelijk omdat ze de weg naar de zorg niet goed kennen.

Kwetsbare wijken

De hoogste percentages inwoners met een migratieachtergrond zijn te vinden in de kwetsbare wijken van de grotere steden. In deze wijken valt veel sociale problematiek samen en staat de leefkwaliteit onder druk, signaleert het KIS. Via de monitor kunnen gemeenten op wijkniveau inzoomen om aanknopingspunten te vinden voor beleid op maat voor bepaalde groepen of gebieden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
De meeste distributie centra zitten vol met Bulgaren. Geen wonder dat die maar zo weinig werkloos zijn. Dat ze niet echt wijzer worden als orderpicker is helaas wel waar, met alleen minimumloon zonder pensioenregeling. Wel fijn dat dankzij die Bulgaren wij goedkoop online een pakketje kunnen bestellen. Want daar is het vrij verkeer van personen binnen Europa voor bedoeld. Helaas zijn de Bulgaren als ze 68 worden nog armer, want ze krijgen straks een onvolledige AOW, geen pensioen en aanvullende bijstand tegen die tijd. Zal nog even duren, de eerste Bulgaren kwamen pas na 2007, maar dat wordt wel de toekomst. We hebben nu ca. 400.000 arbeidsmigranten uit MOE landen hier werken zonder pensioenregeling, die komen uiteindelijk allemaal in een situatie terecht met onvolledige AOW, geen pensioen en aanvullende bijstand. Daar moet onze regering nu eigenlijk al rekening mee houden. En de werkgevers ondertussen maar lachen met al die goedkope krachten. En wij maar lekker goedkoop pakjes online bestellen. Wie gaat deze rekening betalen.
Advertentie