122 miljoen voor AOW-reparatie Surinaamse ouderen
Ondanks het feit dat ze hun leven lang al in het Koninkrijk der Nederlanden wonen, krijgt een groep Surinaamse ouderen geen volledige AOW.
Ouderen van Surinaamse herkomst die vanwege hun specifieke situatie geen volledige AOW ontvangen, krijgen hier waarschijnlijk een tegemoetkoming voor. Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) denkt na over een ‘gebaar van erkenning’ voor deze groep en heeft hier 122 miljoen euro voor gereserveerd. De ouderen uit Suriname vragen al jaren om een aanvulling op hun AOW-uitkering.
Mager pensioen
Het geld is bedoeld voor mensen die hier naar Nederland zijn verhuisd uit Suriname voor de onafhankelijkheid van het land in 1975. Zij verwachtten destijds dat ze hun AOW opbouwden in de jaren waarin zij in Suriname woonden, toen het land nog tot het Koninkrijk der Nederlanden behoorde. Maar dat bleek niet het geval. Daarom ontvangen ze nu een mager pensioen.
Eenmalige tegemoetkoming
De jarenlange lobby om deze groep tegemoet te komen leek het afgelopen jaar gehoor te krijgen in Den Haag. Het onderwerp werd besproken toen Mark Rutte op bezoek ging bij de Surinaamse president Chan Santokhi. Later beloofde Schouten om de optie van een eenmalige tegemoetkoming te onderzoeken. Een commissie had dat eerder ook al geopperd. Een reparatie van het hele AOW-gat is niet mogelijk volgens de Raad van State. Desondanks pleitten de vier grootste gemeenten van Nederland er onlangs voor om dat wél te doen.
Doorbraak die lang ondenkbaar leek
Steven van Weyenberg (D66) spreekt op Twitter van een ‘bijzonder moment’. ‘Na hun lange strijd nu een doorbraak. Een doorbraak die lang ondenkbaar leek.’ ‘Goed nieuws’, vindt Don Ceder van de ChristenUnie. ‘Hiermee wordt een voor ouderen van Surinaamse herkomst belangrijke afspraak uit het coalitieakkoord opgepakt door het kabinet en positief uitgevoerd.’
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.