Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Westlandse bussluis vernielt auto's

Een bussluis in de gemeente Westland zorgt voor nogal wat brokken. In een half jaar tijd reden achttien personenauto’s zich klem in de sluis. En dat terwijl de aanleg van de bussluis juist blikschade moest voorkomen.  

22 januari 2009

Ongelukken in oude situatie
Het ging in de tuindersgemeente om de weg die de dorpen Maasdijk en Naaldwijk verbond. Omdat er bij de aansluiting van de provinciale weg geregeld ongelukken gebeurden, werd een nieuwe weg aangelegd. De oude weg bleef aanvankelijk alleen toegankelijk voor fietsers.

Toegankelijk voor transport
Daartegen kwamen de omliggende tuinders in het geweer, want zij waren zo niet meer bereikbaar voor vrachtverkeer. Als compromis besloot de gemeente een bussluis aan te leggen waar ook vrachtwagens toegang tot hebben.

Verhalen op gemeente
Daarvan lijkt tot dusver vooral het plaatselijke takelbedrijf economisch voordeel te hebben. Afgelopen zondag moesten zij de achttiende personenauto uit het 25 cm diepe gat takelen. De blikschade loopt in de duizenden euro’s. Een van de gedupeerden zou deze nu, samen met zijn lotgenoten, in een gezamenlijk proces willen verhalen op de gemeente.

'Kwestie van wennen'
Jaap den Heijer, projectleider van de gemeente, ziet zo’n eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet. Volgens hem heeft Westland in de bebording aan alle wettelijke eisen voldaan. ‘We hebben er zelfs nog wat extra borden bijgezet’, zegt hij. De gemeente overweegt een extra waarschuwing met knipperlichten te installeren, maar verder is het volgens den Heijer ‘gewoon een kwestie van wennen’.

 

'Tenminste geen lichamelijk letsel'
De gedupeerde automobilisten rijden volgens hem met oogkleppen op. ‘Ze hebben die borden gezien maar willen niet omrijden, en de meesten gaan daar onkundig maar willens en wetens overheen.’ Dat de bussluis meer ellende veroorzaakt dan dat hij voorkomt, bestrijdt hij. ‘Dit beperkt zich tot blikschade. Als er wat op het andere kruispunt gebeurde, was het ook wel met lichamelijk letsel.’

 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marieke
Een gezonde reactie van de projectleider van de gemeente.
Er staan borden, die mensen rijden een weg in die ze niet in mogen. Zij willen dus een overtreding begaan.
Als ze daar schade van ondervinden gaan ze piepen en met rechtzaken dreigen.
Ik zou zeggen tegen gemeente Westland: "Hou voet bij stuk." Het is inderdaad een kwestie van wennen.
Theo Baijer / adviseur overheden
Beste Marieke een ernstig letsel went nooit. Een rechtszaak in dergelijke kwesties levert ook geen winnaars op en voegt vaak leed toe. Tegenover je burgers komen te staan is geen doel van de overheid.

Gemeente Westland bekijk ook eens: http://www.pelsrijcken.nl/pdf/nieuws/zicht%20op%20cassatie.pdf

Onderwerp:
Bussluis arrest / Cassatie Hartmann

Advies: lever gewoon op wat het beste is voor iedereen en of de weginrichting logische reacties oproept bij de diverse weggebruikers. Test en controleer of het werkt, wijzig wat beter kan.
Onderzoek ook de alternatieven voor deze "gevaarzettende weginrichtingen" en vraag eens na in Apeldoorn hoe zij er over denken.

Succes.
Simon
De reactie van Baijer sprak me aan, temeer daar ik zelf ook bij Maho Beach bijna was weggeblazen. Of je de borden nu wel of niet ziet, ze zeggen je niets omdat je de situatie niet kent en geen benul hebt van de consequenties.
Bussluizen komen vrijwel nergens voor, vandaar dat borden ook niet heel erg aanspreken. In Deurne hadden we er ook twee, waarin voortdurend auto's terecht kwamen (ze zijn inmiddels verwijderd).
Je zult maar achter een bus rijden en zodoende schade oplopen (ken iemand wiens auto totall loss was). Vlakbij de sluizen waren uitgaansgelegenheden waardoor wildvreemde mensen, zoekend naar het juiste adres in een sluis terechtkwamen. De arrogantie van de projectleider bij de gemeente spreekt boekdelen over de afstand tussen gemeente en burger.
Wennen geldt uitsluitend voor mensen die bekend zijn met de situatie, en dan nóg kunnen zij worden afgeleid en schade oplopen.
Dian
Zo kromme reactie van Marieke, waarschijnlijk ken je de situatie ter plaatse niet eens?
De wegbeheerder heeft ook hier zijn plicht niet goed gedaan. Een bussluis is een actiepunt, voor een actiepunt op een 60km/uur weg moet 70 tot 100 meter van te voren worden gewaarschuwd. Echter het bord let op bussluis, staat letterlijk 2 meter vóór de bussluis. Wel staan er geslotenverklaringen, echter daar hoor je een boete voor te krijgen van 60 euro, geen kapotte auto.
De gemeente heeft deze bussluis geplaatst zonder enige aankondiging in lokale kranten of iets dergelijks. Vandaar dat ook ik graag in beroep ga, tegen gemeente westland. Iedereen die ook over deze bussluis is gereden, kan contact opnemen met dites@kabelfoon.nl
Daan de Jong / Beleidsambtenaar Verkeer
...en dit is weer Nederland op zijn smalst. Ik word hier heel moe van: dan maak je een maatregel die goed is voor het één, maar er zijn altijd van die dwarsliggers die de borden niet willen lezen en willen begrijpen. En dan zielig lopen doen van publicaties etc. Goed kijken en de aanwijzingen volgen, beste verkeersdeelnemers. Eén ding is zeker; de gemeente heeft haar taak als goed wegbeheerder in dit geval goed gedaan; de rechtbank maakt korte metten met jullie aanstellers ! Gezeik allemaal.
e. van bunnik
bij mij om de hoek is er ook één. Bebording is nauwelijks aanwezig, maar het gaat goed. We weten het. Maar o wee áls er 'ns eentje in raakt. Meestal is dat iemand die plaatselijk onbekend is en recht op zijn bestemming afgaat.
Advertentie