Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeenten verdienen aan duurzaamheid

astgoed is gewoon een goede business case’, zegt wethouder Mark Pol (VVD) van Financiën in Almere. De besparingen die gemeenten kunnen bereiken door secuur naar hun vastgoed te kijken, zijn enorm. In totaal telt Nederland 85 miljoen vierkante meter aan maatschappelijk vastgoed.

21 juni 2014

Investeren in energiemaatregelen in gemeentelijk vastgoed levert jaarlijks 200 tot 400 miljoen euro op. De gemeente realiseert duurzame ambities en geeft het goede voorbeeld, zo blijkt uit koplopergemeenten als Den Bosch, Zeist en Almere.

Enorme besparingen
En er is meer. ‘Verduurzaming van maatschappelijk vastgoed is gewoon een goede business case’, zegt wethouder Mark Pol (VVD) van Financiën in Almere. De besparingen die gemeenten kunnen bereiken door secuur naar hun vastgoed te kijken, zijn enorm. In totaal telt Nederland 85 miljoen vierkante meter aan maatschappelijk vastgoed. Dat is twee keer zoveel als de totale kantoormarkt, zo blijkt uit een inventarisatie van het Kadaster. Een tweede eyeopener is dat in de utiliteitsbouw evenveel energie wordt verbruikt als in de woningmarkt. Het Nationaal Energieakkoord (SER-akkoord) wijst hier eveneens op.

Energielabel
Den Bosch gaat de komende jaren 159 van de 480 panden van het gemeentelijk vastgoed bestand verduurzamen. Sporthallen, zwembaden, scholen, de gebouwen van de afvaldienst en het waterschap, ze moeten allemaal minimaal energielabel B krijgen zo is vastgesteld door de gemeenteraad. Isolatie, zonnepanelen, zuinige verlichting, sportterreinen met LED-licht, het wordt indien mogelijk overal toegepast.

Klimaatneutraal
De gemeenteraad van Den Bosch heeft de ambitie om in 2020 klimaatneutraal te zijn. Alle energie die de gemeentelijke gebouwen gebruiken, moet duurzaam en voor het leeuwendeel door het gebouw zelf zijn opgewekt. ‘We willen met de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed niet alleen onze energiedoelen realiseren, maar ook het goede voorbeeld geven aan burgers en bedrijven. De buitenwereld kijkt toch meer dan voorheen mee naar de eigen prestaties van de gemeente’, analyseert wethouder Huib van Olden (CDA).

DMOP's
Net als Den Bosch wil ook Zeist in 2020 energieneutraal zijn, en aan de zojuist aangetreden wethouder Varkevisser zal het niet liggen. Zeist gaat zijn 220 panden stuk voor stuk in topconditie brengen. Duurzame meerjaren onderhoudsplannen (DMOP’s) vormen daarvoor het fundament. ‘Als er onderhoud moet worden gepleegd en installaties moeten vervangen, verankeren we in het beleid dat de meest duurzame maatregelen en installaties worden gekozen’, legt wethouder Johan Varkevisser (D66) uit. ‘Daarmee wordt duurzaamheid ook onafhankelijk van een individuele beheerder of ambtenaar van de dienst vastgoed.’

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 12 van deze week.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie