Kabinet wil verbod op gevaarlijke honden
Gemeenten krijgen minder bevoegdheden. Ook wil minister Adema onderzoeken of in sommige gevallen sneller euthanasie kan worden toegepast.
Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil een verbod op hoog-risicohonden invoeren. Dat schrijf hij in een brief aan de Tweede Kamer. Adema wil daarnaast ook een verplichte cursus voor eigenaren, een landelijk meldpunt, eerder euthanasie voor honden die schade hebben toegebracht en een landelijk geldende muilkorfplicht.
Muilkorfplicht
Het opleggen van een muilkorfplicht is nu nog een verantwoordelijkheid van burgemeesters. Een dergelijke plicht geldt daarom nu ook alleen binnen de gemeenten waar deze zijn opgelegd, waardoor een eigenaar de hond in een omliggende gemeente alsnog zonder muilkorf of lijn kan uitlaten. Sommige gemeenten stemmen dit onderling af, maar niet allemaal. ‘Dat vind ik geen goede zaak’, schrijft Adema. ‘Het zou niet van de locatie moeten afhangen of een hond aangelijnd of gemuilkorfd moet worden.'
Rijk straks verantwoordelijk
Hoewel een muilkorf- en een aanlijngebod volgens de minister een waardevolle maatregel kan zijn om bijtincidenten te voorkomen kan dit nu te makkelijk ontlopen worden. De bevoegdheid moet daarom verplaatst worden naar het rijk, schrijft de demissionair minister. Zo kunnen geboden worden opgelegd ‘zodanig dat die gelden voor het hele Nederlandse grondgebied.’ Ook het Landelijk Honden Dossier, voor de registratie van bijtincidenten, wordt van gemeenten weggenomen. Ze gebruiken het nu lang niet allemaal en dat betreurt Adema ‘ten zeerste’. Ook dit wordt daarom een landelijk register.
Verbod op gevaarlijke honden
Naast de verplaatsing van de bevoegdheid naar het rijk is het kabinet voornemens nog drie maatregelen te nemen. De meest ingrijpende is een verbod op het houden en fokken van honden met bepaalde kenmerken, tenzij deze een stamboom hebben. Voor de honden mét een stamboom geldt dat er vanuit de Raad van Beheer op kynologisch gebied scherp toezicht is op een zorgvuldige fokkerij, goede socialisatie en match met de toekomstige eigenaar. Eigenaren moeten straks ook verplicht een cursus volgen, willen ze een dergelijke hond in huis nemen.
Euthanasie
Ten slotte wil het kabinet samen met het Openbaar Ministerie (OM) bezien of er sneller tot een besluit kan worden gekomen om bepaalde honden te euthanaseren. Het gaat daarbij om honden die hebben gebeten met als doel te doden. ‘Honden die hebben gebeten om te doden zullen zeer ernstige letselschade toebrengen aan mens of dier. Hoe klein de kans ook is op herhaling, deze honden vormen een té groot veiligheidsrisico wanneer zij terugkeren in de maatschappij.’
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.