Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Wegen bouwen met wc-papier

Toiletpapier kan slim worden hergebruikt, voor pizzadozen of voor het bouwen van wegen, zegt Chris Ruiken.

07 juli 2013

Tien kilo toiletpapier stort elke Nederlander jaarlijks in zijn toiletpot. De 170.000 ton die zo in het riool belandt, kan slim worden hergebruikt. Het gevolg: 30 procent besparen op de slibverwerking én nuttig hergebruik van het papier onder het asfalt. 

Tweedehands papier
Van uit het riool gezeefd toiletpapier worden kartonnen vellen gemaakt. Het is nog wat grof maar zeker bruikbaar, wijst Chris Ruiken, medewerker van Waternet, de uitvoeringsorganisatie van waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam. Dit tweedehands papier van bijzondere oorsprong komt van het allerlaatste eindje van de waterketen, namelijk de rioolwaterzuivering. Daar worden normaal met behulp van zuurstofminnende bacteriën en veel energievretende beluchtingspompen organische resten als uitwerpselen en urine grotendeels afgebroken, waarna schoon water wordt geloosd.

Toevallige nevenopbrengst

Op een kleine waterzuiveringsinstallatie (30.000 vervuilingseenheden) van Waternet in Blaricum kwam het zeven van toiletpapier enkele jaren geleden als een toevallige neven­opbrengst naar boven bij een onderzoek naar een heel andere techniek. ‘We hadden daar op een gegeven moment een zeef met gaatjes van één millimeter voor nodig, maar onderzoekstechnisch zou een tweemaal zo fijne zeef ook kunnen. Die hebben we dus besteld’, zegt Ruiken. ‘Toen bleek ineens een flinke vracht toiletpapier op het rooster terecht te komen.’

Terugverdiendtijd van tien jaar
En er is nog meer bijvangst. ‘Het interessante is dat het erop lijkt dat het zuiveringsproces beter verloopt als het toiletpapier uit het rioolwater is gezeefd’, zegt Ruiken. Dat komt doordat elke Nederlander tien kilogram toiletpapier per jaar door de wc wegspoelt.  ‘Door nu het toiletpapier weg te vangen, vergroot je de capaciteit van de zuiverings­installatie zonder dat je bassins hoeft bij te bouwen of uit breiden’, zegt Ruiken.  Hij rept van een terugverdientijd van tien jaar als de hele zuiveringsinstallatie met papierzeven zou worden uitgerust. De kosten voor de slib­verwerking zouden met 30 procent omlaag kunnen.

Van toiletpapier naar pizzadoos
Hoewel er nog veel onderzoek moet worden verricht, is de potentie van het concept groot, zegt Henry van Veldhuizen, programmamanager van het transitieteam Grondstoffenfabriek. Daarin wordt op concrete wijze getracht om zoveel mogelijk waardevolle grondstoffen zoals fosfaat en papier uit het rioolwater nuttig toe te passen. ‘Toiletpapiervezels zijn zo sterk dat ze in principe geschikt zijn als pizzadoos of als nieuw toiletpapier’, zegt Van Veldhuizen, die er in één adem aan toevoegt dat de papierindustrie hier vanwege het imago voorlopig niet aan wil.

Bioplastics
Er zijn echter andere, minder bezwaarlijke opties. Er kunnen van het cellulose via melkzuur bioplastics worden gemaakt. De pulp kan ook dienen als isolatiemateriaal in spouwmuren. Als dat nog te dicht bij de consument is, lijkt het gebruik van de hergebruikte toiletpapiervezels als zogeheten afdruipremmer in asfalt een meer anonieme optie.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Middendorp / Kennismanager Ruimtelijke Ontwikkeling bij Balance
Vezels van WC-papier kunnen uit het afvalwater worden gezeefd, en het organische afval (poep) gaat de zuivering in. Beter voor het zuiveringsproces, en minder ruimtebeslag, en van de vezels kunnen weer pizzadozen worden gemaakt. Mooi!



Als je het terugwinnen van pleepapier combineert met het terugwinnen van fosfaat (struviet) uit afvalwater, en misschien ook nog warmte kan terugwinnen om daarmee de energiekosten te drukken, verandert de afvalwaterzuivering van een 'end-of-pipe' oplossing naar een productieproces dat commercieel kan worden uitgebaat?

.
femmy le clercq-westhuis / docent voortgezet onderwijs bovenbouw
Weleens gedacht aan het hergebruik van deze vezels in de vorm van gerecycled wc papier? Tegenwoordig zien we alleen nog maar wit (gebloemd) wc papier, vroeger had men ook grijs wc papier herinner ik me. Dit was wel stroever, maar men kan dit probleem met behulp van innovatietechniek vast wel oplossen. Dit is duurzaam en kostenbesparend!
Hannes Haganum / kritisch lezer
Kijk, zo'n bericht is nou positief nieuws. Het geeft je zelfs het gevoel dat als je op de WC zit, je dan nog maatschappelijk nuttig bezig bent. Even serieus, het zijn natuurlijk wel dit soort innovatieve uitvindingen als die van Waternet waardoor Nederland zijn economie kan stimuleren met het exporteren van kennis.. Hierin ligt onze kracht en niet in van die hufterige oproepen van kabinetsleden om meer te gaan consumeren.
Dick Ottervanger
Zou ik mijn pizza bezorgd willen hebben in een doos van recycled wc papier?
piet sjeens / produktprocessor
Win-win. De remsporen zitter er al in.

Advertentie