Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeente stuurde onterecht rekening voor drugsafval

De Raad van State heeft de gemeente Valkenswaard in het ongelijk gesteld bij een kwestie over het opruimen van vaten chemisch drugsafval. Een bejaarde grondeigenaresse waarbij de vaten waren gevonden moest 33 duizend euro betalen.

06 augustus 2014

De Raad van State heeft de gemeente Valkenswaard in het ongelijk gesteld in een zaak over het opruimen van drugsafval. Vorig jaar werd er op een privaat bosperceel 44 vaten met verontreinigend xtc-afval gevonden. Valkenswaard ruimde het op en stuurde de eigenaresse (78) een rekening van 33 duizend euro.

Verantwoordelijkheid
Nadat de zoon van de eigenaresse vorig jaar melding had gemaakt van de dumping, legde de gemeente Valkenswaard direct de verantwoordelijkheid bij hen. De bejaarde eigenaresse werd gesommeerd de tientallen vaten met chemisch afval zo snel mogelijk op te ruimen. Toen ze dit weigerde, deed de gemeente het zelf en stuurde haar vervolgens een rekening van 33 duizend euro.


Korte metten
De Raad van State (RvS) maakte korte metten met de handelswijze van de gemeente. De grondeigenaresse (78) had niets met dumping van vaten te maken en is daarom volgens de RvS niet verantwoordelijk voor het opruimen ervan.

Vergelijkbare zaken
De gemeente beriep zich volgens de RvS ten onrechte op vergelijkbare zaken in het verleden. Daarbij werden grondeigenaren wel verantwoordelijk gehouden voor het opruimen van drugsafval. In deze gevallen werd de locatie echter verhuurd aan derden die de verontreiniging op hun geweten hadden. Bij de eigenaresse in Valkenswaard was dit niet het geval, en kwam ze zelfs nooit in dit gebied.

Berg drugsafval groeit

De productie van xtc levert door een gewijzigde werkwijze meer afval op en daarom groeit de berg drugsafval die vooral in Brabant en Limburg wordt gedumpt. In 2013 ging het om 150 vondsten. Er is eerder al aan minister Opstelten gevraagd om financiële steun. Nu draaien gemeenten en Staatsbosbeheer nog op voor de kosten als drugsafval wordt gevonden en moet worden opgeruimd. Per keer kan dat oplopen tot enkele tienduizenden euro’s.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

De Haan / beleidsmedewerker
Is het gek dat burgers vertrouwen verliezen in het openbaar bestuur. Elk logisch nadenkend mens zal van mening zijn dat de eigenaresse van het bosperceel niets te verwijten valt. Maar een jurist bij de gemeente Valkenswaard loopt de jurisprudentie na en denkt een goede kans te maken om mevrouw voor de kosten op te laten draaien. En het bestuur neemt dit advies over. Dan ben je als volksvertegenwoordiger toch 'foot loose'! Je zou je eigen inwoners juist moeten beschermen. Naast het saneringsbedrag heeft deze hele procedure ook nog eens veel tijd en geld gekost en heeft deze oudere dame er vast slecht van geslapen. Bezint voor ge begint Valkenswaard.
gerrie
Die Opstelten schuift liever aan bij lekkere etentjes. Hij heeft altijd zijn mond vol over een ander. Ik als toezichthouder heb meerdere malen burgers moeten voorliegen en de rotzooi laten opruimen. De overheid zelf is de grootste schurk. Die hoort haar burgers te beschermen. Het gaat nu alleen maar bergafwaarts. De nette burger zit achter de tralies en de boeven lopen vrij rond. Ik vind het wel fijn dat de burger steeds mondiger wordt en zich niet meer laat voorliegen door een falend overheidsorgaan. Ik ben blij dat ik sinds kort een echte baan heb gevonden. Weg bij die k.. Overheid

J. van der Hoest / coördinator adviespraktijk jur. zaken meente
Doer minister Opstelten iets aan het tegengaan van de produktie van drugs en ander crimineel handelen in de provincies Noord-Brabant en Limburg? Het geboefte rukt in het zuiden van Nederland sterk op en dat dient ferm tegengegaan te worden. Alot to do voor de minister. De burger vraagt zich af waarop hij nog wacht.
Advertentie