Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Provincie Utrecht wijst gebieden aan die geschikt zijn voor windturbines

De provincie Utrecht heeft 27 gebieden aangewezen die het meest geschikt zijn voor het opwekken van windenergie.

ANP
11 januari 2024
Energietransitie

De provincie Utrecht heeft 27 gebieden aangewezen die het meest geschikt zijn voor het opwekken van windenergie. Gedeputeerde Staten hebben daartoe besloten, omdat er tot dusver onvoldoende concrete plannen zijn om de ambities op het gebied van het opwekken van duurzame energie waar te maken.

Inkoopadviseur

Gemeente Apeldoorn
Inkoopadviseur

Teamcoach S15/S16

JS Consultancy
Teamcoach S15/S16

Minste windturbines

Eerder spraken de provincie en gemeenten af in 2030 2,4 terawattuur (TWh) aan zonne- en windenergie op te wekken. Om dat doel te kunnen bereiken, moeten er meer windturbines komen. Utrecht heeft er nu vijftien. Daarmee is het de provincie met de minste windturbines. Afhankelijk van de opbrengsten van zonne-energie denkt de provincie dat er ongeveer vijftig extra windturbines moeten komen.

Burgerforum

In oktober vorig jaar hield de provincie een digitale raadpleging over windenergie, waaraan bijna 7000 inwoners van de provincie en inwoners van gemeenten die grenzen aan de provincie meededen. Een burgerforum van ruim zeventig inwoners heeft de digitale raadpleging besproken en op basis daarvan een advies aan het provinciebestuur opgesteld. Het forum adviseerde onder meer te kiezen voor plekken waar zo min mogelijk extra overlast is voor mensen en dieren. Ook liet het weten dat het beter is meerdere windmolens dicht bij elkaar te zetten. Verantwoordelijk gedeputeerde Huib van Essen zegt dat er ‘maximaal rekening’ is gehouden met de adviezen van het forum.

Doelstellingen

Van Essen benadrukt dat het aanwijzen van geschikte gebieden niet direct betekent dat daar ook windmolens komen. ‘We doen de oproep aan gemeenten om te kijken voor welke locaties zij wind- en/of zonne-energie daadwerkelijk mogelijk willen maken.’ Over zes maanden gaat de provincie met de gemeenten kijken of ze op koers liggen bij het realiseren van de doelstellingen op het gebied van duurzame energie. Als gemeenten tegen die tijd zelf niet hebben aangegeven welke gebieden ze willen benutten voor windenergie kan de provincie plekken aanwijzen.

Overlast

Niet alle gemeenten en inwoners van de provincie Utrecht zijn enthousiast over het plaatsen van meer windmolens. Een aantal organisaties bood in november een petitie aan commissaris van de Koning Hans Oosters aan. Daarin riepen ze de provincie op niet meer turbines te plaatsen, omdat die voor extra overlast en gezondheidsrisico's zouden kunnen zorgen. Ook stelden de aanbieders van de petitie dat de provincie onwillige gemeenten niet mag dwingen windmolens te plaatsen, omdat ze daarmee democratisch genomen besluiten negeert.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

PJ Westerhof LL.M MIM
Het was wel fijn geweest als duidelijk was wele aangewezen gebieden het dan wel betreft. Wellicht een hyperlink of zo?

Maar ook de Provincie Utrecht verkeert nog in de digitale prehistorie.
Nog nooit van een transparatne digitale overheid gehoord.
Want ook op hun weinig toegankelijke website - hoezo 'accessibility'? - is het nog zoeken naar de informatie. Welke heel knullig verborgen is achter een uitklap-alinea : https://www.provincie-utrecht.nl/onderwerpen/energie-en-klimaat/wind#kansrijkegebieden
Nico Bos
zie https://www.provincie-utrecht.nl/onderwerpen/energie-en-klimaat/wind#kansrijkegebieden
10 seconden googelen :-)
Nico Bos
Sorry, PJ wat fog op mijn bril :-)
Nico Bos
Niet de provincie Utrecht, maar een bijzonder balsturige GroenLinks gedeputeerde bepaald hier het beleid en die al jaren tegen alle windstromingen in roeit. Laten we als gemeentes dan de maximale bouwhoogte maar vaststellen op 12 meter dan zijn we van die meneer van Essen af die met zijn obsessie zijn eigen geschiedenis wil schrijven.
PJ Westerhof LL.M MIM
@NB : Geen punt.
Wat de hoogte van de molens betreft wordt door gemeenten aardig gesjoemeld met cijfers, normen en richtlijnen. En nog afgezien van de berichten uit Den Haag dat we qua op te wekken energie al aan de doelstellingen voldaan.

En nu zijn er ook alweer regels voor 'Kleine Windturbines'.
Die helemaal zo 'klein' niet zijn met een ashoogte van zo'n 20 meter, en dus een tiphoogte van zo'n 30 meter.
Advertentie