Afgelopen week las ik een stuk in The Guardian waarin duidelijk wordt dat een Tinder voor steden de stedelijke ontwikkeling inclusiever kan gaan maken. Nu deed ik op Binnenlands Bestuur ten tijde van het woonreferendum ook al eens een oproep om met hulp van dromen en Big Data onze collectieve wensen inzichtelijk te maken. Funda deed afgelopen week een poging door verzamelde big data (clicks en zoekresultaten) en dromen te analyseren en wat blijkt: kopers zoeken iets radicaals anders dan wat de markt op dit moment aanbiedt.
Het Fundahuis dat de architecten Jeroen Atteveld (Heren 5) en Dingeman Deijs vervolgens in opdracht van de huizenzoeksite ontwierpen breekt radicaal met het klassieke Nederlandse rijtjeshuis. De huizenzoeksite wil hiermee de stuwdam aan vastgeroeste woningbouw in Nederland openbreken en innovatie laten stromen.
Een tinder voor stedelijke ontwikkeling lijkt misschien erg vergezocht, maar het wordt al gebruikt in Santa Monica, een stad in het zonnige Californië. De app Cityswipe presenteert lokale bewoners tekeningen, verschillende scenario’s gecombineerd met simpele ja en nee vragen en wil daarmee mensen aanmoedigen om door de opties te gaan en hun wensen aan te geven. Rotterdam startte afgelopen week een enorme inwonerspelling onder de noemer ‘Verhaal van de Stad’. 10.000 Rotterdammers wordt gevraagd naar hun toekomstverwachtingen voor de stad.
De stedenbouwkundige is niet langer meer de enige partij in het ‘maken’ van een stad. Steeds meer verschillende ontwerpers, academici, beleidsmakers en burgers geven vorm aan de stad. Het project Participatory City Making van de TU Delft, Eramus Universiteit en Hogeschool Rotterdam verbindt huidige plannen ‘van bovenaf’ met bottom-up-initiatieven, faciliteert het ontwikkelen van een gemeenschappelijke stedelijke visie en geeft de nieuwe stadsmakers de mogelijkheid bij te dragen aan het realiseren van deze visionaire stadsconcepten. Anders gezegd: een overgang van stadsmanagement naar participerend stadsontwerp. Tech kan hierin faciliterend zijn.
In de werkgroep Toekomst Middelland van het cocreatie project Mooi, Mooier Middelland denken we al een tijdje na over de toekomst van Middelland. Mooi, Mooier Middelland is een programma waarin bewoners en ondernemers uit Middelland samenwerken met de gemeente Rotterdam aan een veiliger en mooier Middelland. Het is in mei 2015 gestart. Uitgangspunt zijn initiatieven, voorstellen en ideeën van bewoners en ondernemers. Voor het programma heeft het gemeentebestuur bij de start reeds een bedrag van € 7 miljoen gereserveerd voor de jaren 2016, 2017 en 2018.
Afgelopen zaterdag was er in het recreatiecentrum de Oostervant een Toekomsttalk over: “Hoe veranderen en verbeteren we het Oostervantgebied?” onder leiding van de Middellandman Nico Haasbroek. In de Toekomsttalk kwamen een kunstenaar en journalist alvast twee radicale varianten op de toekomst in het Oostervantgebied verbeelden. Schilder Ruud Reutelingsperger van Observatorium verraste ons met hun utopische kijk op de Oostervant. Journalist Agnes Verweij gaf ons informatie over internationale voorbeelden van hoe bewoners zelf hun leef- en woonwensen konden realiseren. Het ging hier nadrukkelijk om toekomstvisioenen, niet om korte termijnplannen.
Het debat werd afgerond met de vraag welke stappen er gezet moeten worden het toekomstdoel te bereiken. Kunstenaar Rineke Kraaij deed een voorzet om voortaan zwemmend bezig te zijn met Mooi, Mooier, Middelland. En zo komt het radicale denken, doen en dromen steeds dichterbij.
Lees hier de eerdere columns van Nynke Schaaf.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.