Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Natuurherstelwet raakt ook gemeentelijke plannen

Tegen elke euro die in natuurherstel wordt geïnvesteerd, staat volgens voorstanders 8 tot 38 euro gezondheidswinst.

19 mei 2023
Bij en bloem - biodiversiteit
Shutterstock

Gemeenten lopen aan tegen sterk beperkte ruimtelijke planningsmogelijkheden in het landelijk gebied als de conceptnatuurherstelwet doorgaat die nu op tafel ligt in Brussel, zo vreest SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. Voorstanders van de wet zeggen dat gemeenten juist voorop kunnen lopen in natuurbescherming.

Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

JS Consultancy
Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

Medewerker Hulpteam Toeslagenaffaire

BMC
Medewerker Hulpteam Toeslagenaffaire

Natura2000

De Europese Commissie stelt in het kader van de green deal een betere bescherming van de biodiversiteit voor. Van onze natuur in de Europese Unie is 80 procent in slechte staat, zegt de Europese Commissie. Dus er moet volgens die Commissie wat gebeuren, zoals een forse opschaling van de natuurbescherming. En niet alleen in de Natura2000-gebieden, waarvoor al strenge regels gelden, maar ook daarbuiten.

Steden

Als de plannen doorgaan, geldt voor steden dat er geen nettoverlies van groene gebieden mag zijn per 2030. In dat jaar moet in de plannen nationaal het stedelijk groen groeien met 3 procent ten opzichte van 2021. In 2050 moet het stedelijk groen met 5 procent groeien. Ook moet er veel meer boomschaduw komen.

Nachtslot

De weerstand tegen de plannen is groot. In Nederland lobbyen organisaties zoals VNO/NCW en de rijksoverheid met vijf ministeries tegen de plannen. Want, zo vinden zij, Nederland zou op het nachtslot gaan. In het Europees Parlement, dat deze maand in de parlementaire commissies en mogelijk voor de zomer plenair over de conceptnatuurherstelwet praat, liggen er volgens Ruissen inmiddels ‘duizenden amendementen.’ Ook bij de lidstaten is er veel discussie.

Agrarische sector

Volgens Ruissen betekenen de voorstellen dat bedrijven in de nieuwe natuurbeschermingsgebieden ernstig worden beknot in hun economische mogelijkheden. Dat geldt zeker in een klein land als Nederland. De voorzitter van de AGRI-Commissie, de christendemocraat Norbert Lins, zegt dat in een veel groter land als Duitsland gemeenten straks ook tegen de grenzen van hun planning aanlopen als het bedrijfsleven – al dan niet agrarisch – wil uitbreiden. Dat zei hij woensdag in het liaisonkantoor van het Europees Parlement in Den Haag. De AGRI-commissie bezocht begin deze week de Nederlandse agrarische sector.

Bemoeienis

Een probleem is dat lidstaten in de conceptwet nationale herstelplannen moeten maken. En dat levert volgens Ruissen een risico op. ´Want wanneer is de Europese Commissie, die de plannen beoordeelt, tevreden? Dat betekent ook dat Brussel zich rechtstreeks met onze ruimtelijke ordening bemoeit.´ Volgens Ruissen is er maar één mogelijkheid: de wet moet op de tekentafel blijven. Maar verantwoordelijk eurocommissaris Virginijus Sinkevičius heeft al gezegd dat er geen nieuw voorstel komt.

Winst

Een woordvoerder van de Europese Commissie bestrijdt dat de nieuwe plannen van de Europese Commissie voor natuurherstel zijn bedoeld om Nederland economisch op slot te zetten. 'Het hoognodige herstellen van verslechterde natuur gaat juist hand in hand met economische activiteiten zoals bosbouw, landbouw en stedelijke ontwikkeling en levert op de lange termijn zelfs geld op. Tegen elke euro die in natuurherstel wordt geïnvesteerd, staat 8 tot 38 euro winst door betere gezondheid van mens en dier en hogere kwaliteit van recreatiegebieden zoals parken en bossen.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie