Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Dubbel werk dreigt door DSO

Een 'aanzienlijk deel' van de gemeenten is niet klaar om over te stappen op het ict-systeem van de Omgevingswet.

ANP
23 december 2023
Verrast kijkende man
Shutterstock

Een ‘aanzienlijk deel’ van de gemeenten is niet klaar om op 1 januari over te stappen op het ict-systeem van de Omgevingswet. Dat melden woordvoerders van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten desgevraagd aan het ANP. Voor die gemeenten dreigt dubbel werk. Hoeveel het er precies zijn, zeggen de woordvoerders niet te weten.

Business Controller S12

JS Consultancy
Business Controller S12

Beleidsmedewerker Inclusie & Mondiale bewustwording

JS Consultancy
Beleidsmedewerker Inclusie & Mondiale bewustwording

Vertraging levert meer werk op

Over negen dagen treedt de Omgevingswet in werking na jarenlange vertraging, omdat overheden er nog niet klaar voor waren. Het is een enorme operatie die allerlei verschillende regels over de leefomgeving bundelt in één wet. Centraal staat het zogeheten Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), een digitaal loket waar burgers bijvoorbeeld vergunningsaanvragen kunnen indienen voor een dakkapel.

Elke gemeente moet een eigen ict-systeem maken dat weer op dat DSO aansluit. Gemeenten die daar nog niet klaar voor zijn, mogen tijdelijk het oude systeem blijven gebruiken. Handig op de korte termijn, maar zodra gemeenten zijn overgestapt moeten ze aanvragen na 1 januari alsnog aan het nieuwe systeem aanpassen. Vertraging levert die gemeenten dus nóg meer werk op, waarschuwen overheden.

'Niet alles zal vlekkeloos verlopen'

Mark Boumans, vicevoorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), verwacht dat de gemeenten die achterlopen ‘snel zullen overstappen op het nieuwe systeem’. Maar ook bij de gemeenten die meteen overstappen zal volgens hem niet alles vlekkeloos verlopen. Boumans zegt dat ‘de techniek goed genoeg is’, maar noemt het ook een ‘illusie’ dat er geen problemen zullen optreden.

Uit een recent verslag bleek dat testers bij 30 procent van de stappen die ze naliepen nog iets aan te merken hadden. ‘We weten nu al, er gaan in januari dingen niet goed’, aldus Boumans. Een ‘crisisteam’ staat al klaar voor het geval dat er iets vastloopt, maar toch verwacht de bestuurder dat ‘het overgrote deel van de mensen probleemloos door de materie gaat’.

‘Het overgrote deel van de gemeenten vindt het een goed idee om op 1 januari van start te gaan’ zegt Boumans. Vorig najaar pleitte een meerderheid nog voor uitstel. ‘Op een gegeven moment kom je op een punt dat je zegt, laten we het nu maar gewoon doen.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Dat veel gemeentes het systeem niet tijdig aan de praat krijgen in samenhang met hun "bruidsschat" was eigenlijk al een vast gegeven. Maar hoe oordeelt de rechter in lang lopende beroepszaken terwijl de rechtspraak zelf nog jaren werk in voorraad heeft van voor 1 januari 2024. Gaan we vanaf doomsday met twee maten meten? En gaan beroepszaken hiervan nu profiteren of gaat men chaos en rampspoed tegemoet met afwijkende regelgeving ... wordt het nunc of tunc volgende week?
Advertentie