Hoe verbeter je een wijk?
Samenwerken in wijkaanpak om leefbaarheid, duurzaamheid en veiligheid te verbeteren.
Een wijk verbeteren vraagt om een gezamenlijke inspanning van bewoners, gemeenten en andere betrokkenen. Met de juiste aanpak en financiële ondersteuning kunnen we de leefbaarheid, duurzaamheid en veiligheid in kwetsbare wijken aanzienlijk verbeteren. Hier lees je wat wijkaanpak inhoudt en hoe je deze kunt financieren, met speciale aandacht voor de mogelijkheden die SVn biedt.
Wat is wijkaanpak?
Wijkaanpak is een strategie waarbij bewoners, gemeenten en andere betrokken partijen samenwerken om de leefbaarheid en veiligheid in een wijk te verbeteren. Dit kan variëren van fysieke verbeteringen zoals renovaties en nieuwbouw, tot sociale initiatieven zoals buurtactiviteiten en ondersteuning voor kwetsbare bewoners.
Een eeuw stedelijke vernieuwing en wijkaanpak
Al ruim 100 jaar investeert Nederland in de meest kwetsbare wijken. Vanaf de wederopbouw worden grote nationale programma’s afgewisseld door perioden van decentrale wijkvernieuwing. Na een periode met weinig aandacht voor de leefbaarheid in kwetsbare wijken, vindt sinds 2019 een voorzichtige opleving plaats. De hernieuwde aandacht leidde in 2022 tot de lancering van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV).
Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid
Dit programma richt zich op een langdurige verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in kwetsbare gebieden, met een looptijd van 15 tot 20 jaar. Het programma omvat integrale maatregelen op het gebied van wonen, veiligheid, en sociale interventies, gericht op zowel fysieke verbeteringen als het versterken van de weerbaarheid van bewoners.
Voordelen van wijkaanpak
- Verbeterde leefomgeving
Door gezamenlijke inspanningen kunnen fysieke verbeteringen zoals groenvoorzieningen, speeltuinen en renovaties worden gerealiseerd. - Gemeenschapsgevoel
Samenwerken aan wijkverbeteringen versterkt het gemeenschapsgevoel en bevordert sociale cohesie. - Veiligheid
Initiatieven zoals buurtwachten en betere verlichting kunnen de veiligheid in de wijk vergroten. - Duurzaamheid
Door verduurzaming van woningen en gemeenschappelijke ruimtes wordt de wijk milieuvriendelijker en toekomstbestendig.
SVn en wijkaanpak
SVn speelt een cruciale rol in het ondersteunen van wijkaanpak. Het kan lastig zijn om de financiering rond te krijgen, omdat banken niet altijd bereid zijn om dergelijke projecten volledig te financieren. SVn biedt daarom financieringsmogelijkheden die wijkaanpakprojecten helpen realiseren. Zo draagt de gemeente Almelo met Lening toekomstbestendig wonen bij aan de verduurzaming van wijken en heeft de gemeente Dantumadiel een speciale Maatwerklening Wijkaanpak, voor woningeigenaren waarvan de financiering van de verduurzaming van hun woning niet door het Nationaal Warmtefonds gedaan wordt.
Meer informatie over een regeling of fonds?
Je kunt in je gemeente of provincie verschillende financieringsvormen via SVn inzetten om doelgroepen te helpen. Er zijn hypothecaire, persoonlijke en zakelijke financieringen mogelijk. Je brengt deze onder in een financiële regeling of een fonds. Wil je meer weten over het financieren van wijkaanpak? Neem dan contact op met jouw relatiemanager van SVn.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.