ruimte en milieu / Partnerbijdrage

6 vragen aan een SVn-kredietacceptant

6 vragen aan een SVn-kredietacceptant. SVn beoordeelt aanvragen voor de Starterslening voor 234 gemeenten. De afdeling Acceptatie keurde in 2017 2.762 aanvragen goed

SVn beoordeelt aanvragen voor de Starterslening voor 234 gemeenten. De afdeling Acceptatie keurde in 2017 2.762 aanvragen goed. Zes vragen aan SVn-kredietacceptant Melanie van Gurp.

1. Wat is het gemiddelde aanvragersprofiel?

“De meeste aanvragers van de Starterslening zijn jonge mensen van tussen de twintig en dertig jaar. Ze zijn vaak net begonnen met hun eerste baan in loondienst en hebben nog geen uitgebreid arbeidsverleden. Zelfstandig ondernemers en ouderen zien we minder vaak voorbij komen in de aanvragen.”


2. Is dat niet een beetje raar, van die zelfstandige ondernemers? Er zijn toch steeds meer zzp’ers?

“Klopt, maar voorheen moest je bij het aanvragen van de Starterslening minimaal drie jaar actief zijn als zelfstandige. Sinds kort is dat twaalf maanden. We verwachten daarom steeds meer aanvragen van zelfstandigen te ontvangen.”


3. Welke gouden tip kan de gemeente een starter meegeven?

“Het is verstandig om een financieel adviseur in te schakelen. Als alle gegevens kloppen, gaat een aanvraag snel. Wat we het meest mis zien gaan, is dat de werkgeversverklaring niet overeenkomt met de salarisstrook.”


4. Mogen mensen opnieuw indienen als ze zijn afgewezen?

“Een nieuwe aanvraag indienen mag altijd, maar hangt wel samen met de reden van de eerdere afwijzing. Vaak moet een situatie dusdanig gewijzigd zijn dat opnieuw indienen zinvol is. Bijvoorbeeld een wijziging in de hoogte van het inkomen of een leningaanvraag voor een geheel andere woning of koopsom.”


5. Wat doet SVn om het aanvraagproces van de Starterslening makkelijker te maken?

“Volgend jaar gaan we een nieuw, digitaal aanvraagsysteem gebruiken. Een van de belangrijkste onderdelen is het uploaden van documenten, waardoor er veel minder papier nodig is en mensen sneller weten waar ze aan toe zijn.”


6. Wat is nog belangrijk om te weten?

“Starters moeten tegenwoordig snel weten of ze een woning kunnen kopen. Een snelle aanvraag is daardoor steeds belangrijker. SVn is altijd bereikbaar bij vragen en helpt zowel gemeenten als starters graag op weg.”

Lees ook: Kadaster onderzoekt het effect van de Starterslening

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.