ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Stadshavens aantrekkelijker maken voor nieuw ondernemerschap

Stadshavens aantrekkelijker maken voor nieuw ondernemerschap. 'SOFIE heeft ons helpen opschalen’. Daarom is SOFIE opgericht: het Stadshavens Ontwikkelingsfonds voor Innovatie en Economie

marc-goedkoop-mgaubel.jpg

'SOFIE heeft ons helpen opschalen’.

MgAubel ontwikkelende een materiaal waarmee betonnen infrastructuur razendsnel te repareren is. Na het doen van succesvolle pilots met klanten is de verkoop gestart. “Dankzij het Stadshavens Ontwikkelingsfonds konden we opschalen”, zegt MgAubel-oprichter Marc Goedkoop.

De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam hebben de ambitie om de Rotterdamse stadshavens aantrekkelijker te maken voor nieuw ondernemerschap. In de zomer van 2013 is daarom SOFIE opgericht: het Stadshavens Ontwikkelingsfonds voor Innovatie en Economie. SOFIE is een initiatief van de gemeente Rotterdam en wordt mede mogelijk gemaakt door geld vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Als iets niet werkt kost dat geld. Zeker in de industrie of infrastructuur. “Denk bijvoorbeeld aan de Merwedebrug in 2016, die was toen uit veiligheidsoverwegingen afgesloten voor zwaar verkeer. Zoiets kost handen vol geld. Datzelfde geldt voor – bijvoorbeeld – een havenkade die niet gebruikt kan worden. Je wilt dat dit soort bedrijfskritische infrastructuur zo snel mogelijk weer beschikbaar is.”


Snelle uitharding

MgAubel heeft daar iets voor. Mineraalcomposieten. Wat zijn dat? “Een duurzaam product dat lijkt op beton, maar dan met een snelle uitharding”, legt Goedkoop uit. “Ons product is bedoeld om snel schade te herstellen of om een object geschikt te maken voor intensiever gebruik.” Vooral de snelle uitharding maakt het composiet van MgAubel interessant. “Bij traditioneel beton moet je 28 dagen wachten tot het is uitgehard. Ons product maakt het mogelijk om infrastructuur binnen 24 uur weer te gebruiken.”


Ontwikkelen en testen

De afgelopen jaren stonden voor MgAubel in het teken van het ontwikkelen van de recepturen en testen. Zo deed het bedrijf voor het Havenbedrijf Rotterdam een pilotproject waarbij onderzocht werd of het composietproduct kan worden gebruikt voor het repareren en verstevigen van betonnen infrastructuur. “Dat was een succes. We hebben gemerkt dat er veel interesse is voor ons product.”


Opschalen

In 2016 vroeg MgAubel een lening aan bij het Stadshavens Ontwikkelingsfonds (SOFIE). Die was bedoeld voor de financiering van een nieuwe vestiging op het voormalige RDM-terrein in Rotterdam. “De lening heeft ons helpen opschalen”, zegt Goedkoop. “Tot die tijd deden we alles nog met de hand. Dat is niet erg als je een keer tien emmers moet maken, maar niet echt een optie als je twee ton composiet nodig hebt.”


Verkopen

Inmiddels is de productie op gang en zijn de pilots afgerond. “We zijn de startup-fase ontgroeit en een jong bedrijf met zo’n 15 werknemers, de meesten op parttime basis.” De opdracht voor het komende jaar: Het product aan de man brengen. “We gaan in 2018 bezig met de reguliere verkoop. In eerste instantie in Nederland en Europa, daarna misschien wat verder weg.”

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.