Van gesloten winkelcentrum naar kloppend hart
Samenwerking in Groningen met maatschappelijke impact.
Vastgoedontwikkelaar MWPO werkt samen met gemeente Groningen aan zo’n 400 woningen naast het winkelcentrum Paddepoel. De revitalisatie van het winkelcentrum aan zowel de binnen- als buitenkant moet straks mogelijk gemaakt worden door de opbrengsten uit de nieuwbouwwoningen. Het project zal een positieve bijdrage leveren aan de wijk Paddepoel.
Winkelcentrum Paddepoel is rond 1969 gebouwd en werd in 1992 overdekt. “Op één kant na is het winkelcentrum wat naar binnengekeerd. Er staan nu vooral ‘achterkanten’, aldus Investment Manager Tim van Dijk bij MWPO. “Er zijn sinds 2003 diverse plannen geweest voor een renovatie om het meer te openen naar de omgeving. Het moet duidelijker worden wat het is: een levendig winkelcentrum om in te verblijven en te winkelen.”
Intentieverklaring
Het centrum heeft zo’n 40 eigenaren, waarvan een aantal MWPO in 2021 benaderde. Vervolgens zijn er samen met Rijnboutt (architect red.) een aantal voorstellen gemaakt. In 2023 zijn er intentieovereenkomsten getekend met gemeente Groningen en de eigenaren van Paddepoel. Er wordt nu gezamenlijk aan de stedenbouwkundige visie gewerkt, waarin het project niet meer als winkelcentrum, maar meer als stadsdeelcentrum gaat fungeren. Met als doel: het gebied transparanter te maken en beter te laten aansluiten bij de omgeving. Tevens is het plan om zo’n 400 woningen te realiseren.
“Belangrijk in deze fase is om te zorgen dat wat er straks komt, echt een toevoeging gaat zijn voor de wijk, in het bijzonder voor de bewoners die hier al lange tijd wonen. Hoe zorgen we bijvoorbeeld voor een uitgebreider aanbod van winkels en voorzieningen die aansluiten op de behoefte van de bewoners uit de buurt? En ook: hoe kunnen we het winkelcentrum verbouwen op een duurzame manier? In dit traject werken we nauw samen met de gemeente en de vereniging van eigenaren,” legt Van Dijk uit.
Bijzondere win-win-situatie
MWPO heeft meerdere transformaties gedaan van winkelcentra, maar deze combinatie is wel vernieuwend. “Dit is niet de standaard. We revitaliseren enerzijds een winkelcentrum en daarnaast ontwikkelen we nieuwe woningen, die op hun beurt de upgrade van het winkelcentrum mogelijk maken. We creëren een win-win-situatie voor iedereen. Er is in de stad Groningen een sterke vraag naar woningen in verschillende sectoren, MWPO kan die nieuwe woningen realiseren en met de opbrengst kan het winkelcentrum de benodigde boost krijgen om toekomstbestendig te worden. Het heeft potentie om het stadsdeelcentrum voor de noordelijke wijken te worden.”
Tweede supermarkt
Op dit moment zijn er 75.000 bezoekers per week die winkelcentrum Paddepoel bezoeken, dat moeten er meer worden. “Daarom is het ook zo mooi dat de plannen voor de tweede supermarkt nu concreet lijken te worden. Daarmee komt het aanbod van winkels meer in balans en wordt het centrum direct meer toekomstbestendig. De realisatie van de tweede supermarkt laat zien dat de plannen echt werkelijkheid gaan worden. Dit is iets waar erg naar wordt uitgekeken,” vervolgt Van Dijk.
Meedenken en mogelijk maken
MWPO maakte eerder gebruikt van de Transformatiefaciliteit voor hun project de Boterfabriek in Nijmegen. Van Dijk: “De laatste fase voordat de bouw begint, is vaak ingewikkeld om te financieren, om je externe kosten gedekt te krijgen. Die kosten kunnen in de papieren lopen. Andere financierders vinden het vaak te veel risico: investeren in een ontwikkeling die mogelijk werkelijkheid wordt. Maar de Transformatiefaciliteit durft dat wel. SVn denkt in een vroeg stadium met je mee, om de mogelijkheid te bieden om het project te realiseren.”
Kikkers in de kruiwagen
Paddepoel heeft een verdeeld eigendom. Van Dijk besluit: “Daarom is het best lastig gebleken om overeenstemming te bereiken tussen alle partijen. We zijn enorm trots op de concrete stappen die we de afgelopen twee jaar hebben gezet. We zijn dichter bij de daadwerkelijke ontwikkeling dan ooit tevoren. Het is nu een kwestie van spreekwoordelijke kikkers in de kruiwagen houden.”
Ook samen investeren met maatschappelijke impact?
Investeren met maatschappelijke impact is bijdragen aan het verbeteren van wonen en leven in Nederland. SVn biedt financieringsoplossingen op het gebied van volkshuisvesting, energietransitie en stedelijke vernieuwing. Daarmee maken we plannen van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties mogelijk die te klein, te arbeidsintensief of te risicovol zijn voor andere financiers. Ook samen impact maken? Kijk hier. Of bekijk meer informatie over de Transformatiefaciliteit.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.