ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Financiering voor projecten met impact

Financiering voor projecten met impact: lokaal, duurzaam en toekomstbestendig.

foto-paviljoen-1.2.jpg

Lokaal, duurzaam en toekomstbestendig.

Ondernemers, verenigingen en andere zakelijke initiatiefnemers kunnen financiering aanvragen voor projecten in de thema’s sport, groene energie, circulaire economie, mobiliteit of leefomgeving. Hiervoor biedt het BNG Duurzaamheidsfonds verschillende soorten leningen voor zowel kleine als grote aanvragen. Verschillende typen leningen, bedoeld om zoveel mogelijk verschillende duurzame initiatieven te ondersteunen. Daarom hieronder een greep uit de succesvolle projecten. Vandaag Deel 1 - de Maatwerklening.

Stichting Natuurhus Almelo

Wie: Stichting Natuurhus Almelo
Wat: Maatwerklening
Waar: Almelo
Waarvoor: bouw van duurzaam paviljoen
Aan het woord: Ab Bent, penningmeester


Afbeelding


Kun je iets vertellen over het project waar jullie financiering voor hebben aangevraagd?

"De Stichting Natuurhus Almelo heeft een samenwerkingsverband met 6 natuurverenigingen in de gemeente. Onder supervisie van de stichting wordt een duurzaam paviljoen in een Doepark midden in de stad gebouwd. Het paviljoen wordt een centrum voor alle bewoners van de stad, waar allerlei activiteiten op het gebied van natuur, milieu, duurzaamheid en educatie georganiseerd gaan worden.

Voorbereidingen zijn in 2019 getroffen, de daadwerkelijke bouw is in augustus 2020 begonnen, we hebben wat vertraging gehad vanwege de stikstof en pfas problematiek. Het wordt een gebouw met drie vleugels, verschillende zalen, educatie ruimten en een horecagelegenheid. In het park bevinden zich ook een buurtmoestuin en water speelplekken voor kinderen".


Op wat voor manier draagt het paviljoen bij aan de leefbaarheid in de omgeving?

“We willen echt een multi-inzetbaar paviljoen bouwen. Onze stichting heeft goede connecties met scholen uit de buurt. Het is de bedoeling dat we kinderen kunnen uitnodigen om in het paviljoen en het park over de natuur te leren. En daarnaast willen we de ruimtes ook gebruiken om lezingen en tentoonstellingen te organiseren. In de moestuin zijn vrijwilligers al aan het tuinieren en er wordt een winkel ingericht voor het verkopen van de lokale teelt. O ja, en er zijn ook nog twee zorgcentra aan de rand van het park. Het paviljoen en het omringende gebied wordt een beweegtuin voor de ouderen. Zoals je merkt zijn de mogelijkheden eindeloos. Het gebouw zorgt nu al voor heel veel creativiteit bij buurtbewoners en vrijwilligers.”


Afbeelding


Waren er obstakels waar jullie in het begin tegenaan liepen?

“In de gemeente was er al langer het plan om een paviljoen te bouwen, maar om verschillende redenen is dit nooit helemaal van de grond gekomen. Financiering was natuurlijk een obstakel. Je merkt toch al gauw dat commerciële banken niet zo geïnteresseerd zijn in relatief kleine projecten als die van ons. Toen kwamen we via de gemeente Almelo bij het BNG Duurzaamheidsfonds uit. De samenwerking ging heel soepel. Binnen een aantal weken hadden we de financiering rond.”


Wat hopen jullie over vijf jaar met Natuurhus Almelo bereikt te hebben?

“We hopen echt een duidelijk aanwezig fundament te zijn in onze stad. Een plek waar mensen niet alleen komen om te ontspannen, te wandelen of een kop koffie te drinken, maar ook waar kinderen komen leren over de natuur en het milieu. Zo willen we ook en vooral de jonge generatie bekend maken met het milieu en de prachtige natuur van Almelo en Twente. In de lente van 2021 gaan we open, iedereen is dan van harte welkom!”


Meer over Stichting Natuurhus Almelo lees je op hun projectpagina en op hun eigen website.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.