Aantal verstrekte leningen stijgt
Aantal verstrekte leningen stijgt. Financieringsoplossingen SVn. Dankzij de toenemende aandacht voor klimaat, energiebesparing en energieopwekking
Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) verstrekte in 2019 voor € 173 miljoen aan leningen, een stuk meer dan een jaar eerder (€ 159 miljoen). Dankzij de toenemende aandacht voor klimaat, energiebesparing en energieopwekking steeg het aantal verstrekte leningen met ruim 18%, staat in het vandaag gepubliceerde jaarverslag van SVn.
SVn biedt financieringsoplossingen die maatschappelijke waarde helpen creëren. Op 31 december 2019 zijn 340 Nederlandse gemeenten en 9 provincies deelnemer bij SVn. SVn voert namens hen 738 regelingen uit. Daarnaast is SVn fondsmanager van onder meer het Nationaal Energiebespaarfonds, BNG Duurzaamheidsfonds en de Europese Jessica-fondsen. In ons volledig digitale jaarverslag 2019 vindt u een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen en de gehele financiële verantwoording.
Net als in voorgaande jaren werden er vooral meer leningen aangevraagd en verstrekt voor energiebesparing, verduurzaming en energietransitie van gebouwen en woningen. Het aantal versterkte Stimuleringsleningen en Duurzaamheidsleningen is toegenomen ten opzichte van 2018. Daarnaast verstrekte het Nationaal Energiebespaarfonds, waar SVn fondsmanager van is, aan 8.193 particuliere woningeigenaren en 66 VvE’s een financiering voor het nemen van energiebesparende maatregelen.
SVn helpt Nederland verduurzamen
De toename van het aantal leningen is een mooie ontwikkeling, vindt SVn-directeur Jan Willem van Beek. “We dragen flink bij aan de verduurzaming van Nederland. Met onze leningen en andere financieringen helpen we particulieren, bedrijven en sportverenigingen hun woning of complex op te knappen. Natuurlijk is er nog een lange weg te gaan. In 2050 moeten 7 miljoen woningen en 1 miljoen gebouwen van het aardgas af zijn. Met onze leningen en andere financieringen helpen we dat doel dichterbij te brengen.”
SVn en de starter op de woningmarkt
In 2019 zijn minder Startersleningen (2.256) verstrekt dan in 2018 (2.551). Voor die daling is geen eenduidige verklaring, zegt Van Beek. “Het verschilt per woningmarktgebied. Een aantal gemeenten heeft met het aantrekken van de woningmarkt besloten om geen Starterslening meer aan te bieden. We zien dat de positie van de starter in stedelijke gebieden is verslechterd door een achterblijvend woningaanbod, stijgende woningprijzen en strengere financieringseisen.” De Starterslenig is echter niet de enige manier waarop SVn starters op weg helpt. In 2019 werd, op initiatief van het ministerie van BZK, de Financieringsfaciliteit Binnenstedelijke Transformatie opgericht. Van Beek: “Met een lening uit de transformatiefaciliteit worden ontwikkelaars geholpen om meerdere projecten op binnenstedelijke locaties parallel aan elkaar op te starten, waar deze anders zouden blijven liggen.”
SVn en de corona-pandemie
De wereldwijde crisis rond de corona-pandemie heeft ook grote gevolgen voor de wereld van geld en financiën. “Hoe de wereld er straks uit gaat zien, is natuurlijk niet te voorspellen”, beseft Van Beek. Op korte termijn gaat de aandacht vooral uit naar particulieren en bedrijven die al een lening hebben. “Als zij door de coronacrisis moeite hebben met het betalen van de maandlasten, kunnen zij altijd contact met ons opnemen. Met hen gaan we op zoek naar een passende oplossing.” De economische gevolgen kunnen groot zijn, is de verwachting. “We zien dat overheden kijken hoe ze bedrijven en particulieren kunnen ondersteunen. Wij zijn daarover met verschillende partijen in gesprek.” Als fondsmanager van het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) is SVn zijdelings betrokken bij de Corona-OverbruggingsLening (COL). Deze lening is bedoeld voor startups, scale-ups en innovatieve mkb’ers. De lening wordt op verzoek van het kabinet verstrekt door de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s).
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.