Op weg naar een Rookvrije Generatie
Op weg naar een Rookvrije Generatie. Hoe je als (grote) organisatie aan de slag kunt gaan met een rookvrij beleid
Als grote organisatie de stap zetten naar een rookvrije organisatie, dat is een uitdaging. Al helemaal als je met veel verschillende partijen te maken hebt. SRO is als bedrijf in meerdere gemeenten actief in het beheer en onderhoud en ook de exploitatie van verschillende gemeentelijke accommodaties, zoals sporthallen, zwembaden en sportvelden. Binnen SRO zet men zich in voor vele locaties waar mensen, van jong tot oud, zorgeloos ontspannen, recreëren of sporten. Annemarie zette samen met collega Jaap Bakker het rookvrij beleid op de kaart binnen SRO. We spraken haar over hun aanpak: waar liepen ze tegenaan en hoe reageerden medewerkers? Annemarie vertelt over het proces en geeft tips hoe je als (grote) organisatie aan de slag kunt gaan met een rookvrij beleid.
Hoe het begon
SRO zette de eerste stap naar rookvrij in het voorjaar van 2019. Annemarie vertelt: “Wij waren al een tijd bezig om, net zoals heel Nederland, het roken op onze locaties in te perken. Binnen roken mocht natuurlijk al niet meer, maar het was tijd om met elkaar een volgende stap te zetten.” De gemeenten waarmee SRO samenwerkt ondersteunen de ambitie voor rookvrije sportverenigingen en accommodaties. Maar ook landelijk ziet Annemarie een trend waarin steeds meer organisaties verder gaan in het rookvrij maken van hun organisatie en bijbehorende terreinen. “De Rookvrije Generatie wordt breed gedragen en rukt op”, vertelt ze. “Kijk bijvoorbeeld naar de spotjes op TV of naar de schoolpleinen die per 1 augustus 2020 rookvrij zijn. De tijd is nu echt rijp.”
Aanpak
Omdat SRO te maken heeft met veel verschillende partijen met elk eigen regels en belangen, was een goede voorbereiding en aanpak onmisbaar. Annemarie maakte een plan waarbij allereerst de interne organisatie rookvrij werd: “We moeten zelf het goede voorbeeld geven”, zegt ze. “Het is gek als onze medewerkers nog een sigaret opsteken, terwijl we onze accommodaties en sportverenigingen adviseren dit niet meer te doen. Dus eerst wij rookvrij.” Annemarie deelde het plan al vroeg met de 400 medewerkers die SRO in dienst heeft. En draagvlak was er gelukkig: de meeste medewerkers waren positief en zelfs bereid mee te denken. Vervolgens werden er per afdeling afspraken gemaakt, en ging het rookvrij beleid per 02-02-2020 officieel van start.
SRO is momenteel bezig met de tweede stap: het rookvrij maken van alle entrees van zwembaden en binnen(sport)accommodaties. Annemarie vertelt: “Vooral bij de entrees is er veel overlast, want iedereen komt daar langs. En als de deur opengaat trekt de rook naar binnen.” Maar ook veel kinderen bezoeken de accommodaties: “En dat is juist de groep die we het moeten gunnen om op te groeien in een rookvrije omgeving”, laat Annemarie weten. Als de entrees rookvrij zijn, gaat SRO over op de derde en laatste stap van het plan, het ondersteunen van sportverenigingen bij het ‘rookvrij’-traject. Annemarie: “Het is mooi om te zien dat veel verenigingen zelf de stap naar rookvrij al gezet hebben. Wij zullen hulp bieden aan de verenigingen die dat nog niet hebben gedaan.”
Uitdagingen
Het rookvrij beleid brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee. En hierbij gaat het vooral om praktische zaken, merkt Annemarie op. Als voorbeeld noemt ze een medewerker die zich afvroeg waarom hij niet mag roken als hij in zijn eentje aan het grasmaaien is op lege velden. Omdat SRO met zoveel partijen samenwerkt, is flexibel zijn en maatwerk leveren heel belangrijk. Annemarie ziet bijvoorbeeld dat elke gemeente weer andere wensen heeft met betrekking tot het plaatsen van rookvrij materiaal in de buitenruimte. Zo wordt het beleid constant uitgedaagd en moet SRO flexibel zijn. Klopt het beleid nog? Zijn er aanpassingen nodig binnen een bepaald team? “Een goed projectplan, strakke regie en heldere communicatie zijn van cruciaal belang”, weet Annemarie.
Positieve effecten
Tot nu toe wordt het rookvrij beleid heel positief ontvangen. Annemarie: “Onze schilder Frank is zelfs na 30 jaar gestopt met roken. Ook onze externe krachten doen mee en zij gaan een stuk wandelen als ze willen roken!” Van partners en klanten krijgt SRO ook positieve reacties. Gezamenlijk optrekken wordt gewaardeerd en men is blij dat SRO rookvrij op de kaart heeft gezet. “De wens was er al lange tijd, en wij hebben het initiatief genomen om er echt mee aan de slag te gaan. We zijn er nog niet, maar nu wel hard op weg”, zegt Annemarie.
Tips
- Zorg voor een projectteam met een duidelijke regie en een goede taakverdeling. Als je met veel partijen te maken hebt, moet alles ergens bij elkaar komen en blijven.
- Zorg dat het projectteam voelsprieten heeft binnen alle partijen en partners en weet wat er speelt.
- Een goed projectplan, strakke regie en heldere communicatie zijn van cruciaal belang.
- Neem de medewerkers mee en controleer of er draagvlak is. Je doet het samen!
Dit artikel is gepubliceerd op de website van Rookvrije Generatie
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.