ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Buurtsportcoach zorgt voor samenwerking en bereikt kwetsbare doelgroepen

Buurtsportcoach zorgt voor samenwerking en bereikt kwetsbare doelgroepen. De praktijk in Amersfoort. 4.700 buurtsportcoaches actief in gemeenten

SRO
29 juli 2021
buurtsportcoaches-1-5-m-juichend.jpg

”Het werk van buurtsportcoaches, waarvan er inmiddels zo’n 4.700 in zo goed als alle Nederlandse gemeenten actief zijn, is zichtbaar: zowel gemeenten als de buurtsportcoaches zelf zien dat nieuwe samenwerkingen ontstaan en kwetsbare groepen worden bereikt. Gemeenten geven de inzet van buurtsportcoaches het rapportcijfer 8,1. Dat is te lezen in een websheet van het Mulier Instituut over de inzet van buurtsportcoaches.

De praktijk in Amersfoort

In de onlangs verschenen websheet van het Mulier Instituut wordt vooral de positieve rol als verbinder genoemd, met daarnaast ook de uitvoerende rol als beweegleider voor kwetsbare groepen. Herkent het team buurtsportcoaches van SRO in Amersfoort zich in deze rollen? Manager SRO Sportservice Jan Hardeman is al vanaf het begin betrokken bij de uitvoering van de landelijke subsidieregeling combinatiefuncties. Deze regeling maakt inmiddels het werk van zo’n 4.700 buurtsportcoaches mogelijk in Nederland.


Hardeman herkent zich in de uitkomsten van het onderzoek. “Die verbindende rol lijkt nogal abstract, maar ik kan hem concreet maken met een voorbeeld uit de praktijk. Via onder andere de Sociale Wijkteams, IndeBuurt en de eerstelijns Gezondheidszorg krijgen we jaarlijks nu zo’n 1.000 inwoners doorverwezen, met de vraag om hen te begeleiden naar een passend beweegaanbod. Dit is niet vanzelf gegaan; we hebben veel tijd en moeite gestopt in het informeren van alle sociale partners die we tegenkwamen in de wijken. Het belang van bewegen is bij iedereen wel bekend, maar zit vaak nog onvoldoende tussen de oren bij de professionals. Bovendien wist men de weg vaak niet te vinden. Door onszelf te profileren als hét aanspreekpunt voor alle vragen op het gebied van sport en bewegen, kwam de stroom goed op gang.”

 

In Amersfoort werkt een team buurtsportcoaches van ongeveer 26 fte aan een brede missie. “Wij gaan voor een gezond, vitaal en actief leven voor alle inwoners van Amersfoort, door samen sportief en actief te zijn. Wij benutten hierbij de kracht van sport, samen met alle sociale partners en de inwoners zelf.”


Kwetsbare groepen
Het is nadrukkelijk de bedoeling dat inwoners eigen regie op hun sport- en beweeggedrag pakken, maar er is speciale aandacht voor kwetsbare groepen. Het groeiend aantal senioren bijvoorbeeld. En de groepen inwoners die kampen met psychische problematiek, financiële problemen of fysieke beperkingen. Mensen die vaak structuur in hun week missen, eenzaam zijn of gezondheidsproblemen hebben. De buurtsportcoaches werpen zich nadrukkelijk op als tussenpersoon voor deze mensen.

 

“In samenwerking met de Sociale Wijkteams zijn we enkele jaren geleden gestart met onze Samen Actief groepen. Naast gezonde en gezellige beweging onder deskundige leiding, zorgt de wekelijkse activiteit ook voor structuur, dagbesteding en nieuwe sociale contacten. Datzelfde geldt eigenlijk ook voor de deelnemers aan onze wekelijkse Blijf Fit groepen. Dit zijn beweeggroepen voor senioren, die naast de wekelijkse inspanning ook na afloop koffie drinken met elkaar. Uit onderzoek blijkt dat deze groep vooral het gezelligheidsaspect enorm waardeert.”

 

Samenwerkingen
Voor mensen met een fysieke beperking is het vaak lastig om geschikt beweegaanbod te vinden. Amersfoort is aangesloten op de landelijke zoekmachine Uniek Sporten, waar het aanbod uit de hele regio Eemland zeer overzichtelijk staat vermeld. Bovendien is de regioconsulent Aangepast Sporten ondergebracht bij SRO, die kan snel schakelen met haar collega’s uit de regio.

 

“We zijn in Amersfoort vrij ver in de samenwerking in de wijken, de sportaanbieders en met het gemeentehuis. Alle klantmanagers van Sociale Zaken kennen bijvoorbeeld het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Financiële problemen thuis hoeven dus geen belemmering voor een kind te zijn om te kunnen sporten bij een club of zwemles te volgen. Voor kinderen met een motorische achterstand hebben we Club Start, waar deze kinderen in veel gevallen de aansluiting bij het reguliere sportaanbod kunnen realiseren. Tenslotte hebben we in Amersfoort een zeer goed georganiseerd verenigingsleven. Voor ons is altijd het einddoel om zoveel mogelijk deelnemers onder te brengen bij één van de vele sportaanbieders in Amersfoort. Dat geeft namelijk de beste garantie voor een leven lang sporten en bewegen. Wij geven iedereen graag dat zetje.”

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.