Sneller geld voor leegstaande binnensteden
Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) is bereid een investering van 100 miljoen sneller in te zetten om de leegstand in winkelgebieden te bestrijden. De leegstand van winkels, met name in de grote steden, lijkt in hoger tempo te groeien. In een antwoord op Kamervragen zegt Keijzer te verwachten dat de leegstand op korte termijn nog verder zal oplopen.
Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) is bereid een investering van 100 miljoen sneller in te zetten om de leegstand in winkelgebieden te bestrijden. De leegstand van winkels, met name in de grote steden, lijkt in hoger tempo te groeien. In een antwoord op Kamervragen zegt Keijzer te verwachten dat de leegstand op korte termijn nog verder zal oplopen.
Kaalslag
De kaalslag in de Nederlandse winkelgebieden is al jaren gaande, maar lijkt een extra impuls te hebben gekregen door de coronacrisis. Vooral in de grote steden, die voorheen weinig last hadden van de schuivende consumentenvoorkeuren en online shoppen, neemt de leegstand snel toe. Het Financieele Dagblad schreef in mei dat de leegstand in Amsterdam in twee jaar tijd bijna verdrievoudigde. Eindhoven heeft inmiddels een hogere leegstand dan het landelijk gemiddelde. Onlangs stuurden een zestal grote steden nog een brandbrief aan de Tweede Kamer over de grote omzetverliezen die ontstaan door de afname van de toeristenstroom. Ze vrezen voor verloedering en ondermijning in winkelgebieden met veel leegstand.
Oplopen
In haar antwoord zegt Keijzer dat ze niet verwacht dat de leegstand vanzelf weer oplost. ‘De kans dat de leegstand op korte termijn op zal lopen acht ik groot. Op dit moment worden weinig faillissementen gemeld. Het is aannemelijk dat een deel van de marginale bedrijven die de afgelopen maanden geprofiteerd hebben van het steunpakket van het kabinet, alsnog in moeilijkheden zal komen nu het steunpakket zal worden afgebouwd.’
Hulp
Met landelijke programma’s als de Retailagenda en de Impulsaanpak winkelgebieden probeert de rijksoverheid om ondernemers en gemeenten te helpen met een structurele aanpak van leegstand. Ook de retailbranche probeert gemeenten en ondernemers te bewegen om meer toekomstgericht na te denken over een herschikking van winkels en winkelruimte en een herstructurering van winkelgebieden en binnensteden.
Vliegwiel
Keijzer heeft in de Impulsaanpak Winkelgebieden inmiddels 100 miljoen toegezegd om gemeenten en private partijen te steunen voor een integrale en gebiedsgerichte aanpak. Lang niet genoeg om alle kwakkelende winkelgebieden aan te pakken, maar wel voor een aantal goede voorbeeldprojecten die als ‘vliegwiel’ een hele herstructurering in een binnenstad op gang kunnen brengen. Die 100 miljoen wordt uitgesmeerd over vier jaar, maar ‘wanneer zich veel meer kwalitatief goede projecten aandienen dan ondersteund kunnen worden uit het voorziene verplichtingenbudget, dan ben ik bereid te overwegen om een deel van het beschikbare budget naar voren te halen.’
Verdiep u eens in de achtergrond van degenen die voorop lopen bij het bestrijden van God weet niet wat, wat allemaal de gezondheid bedreigt omdat onze lucht zo 'vuil' is.
Sinds 1950 wordt de Nederlander meer dan 27% ouder. En onderwijl blijven die fetisjisten maar hameren op het risico van vooroverlijden als gevolg van de luchtkwaliteit. Dat is absurd.
Nu zijn windmolens het haasje; er is niet bewezen dat die de gezondheid niet schaden. Weg windmolens.
Lees eens over de bouwplannen van een instelling. Die wil nieuwbouw plegen. Alles is nu gelijkvloers, dat wordt vervangen door een gebouw van 3 verdiepingen. Daardoor raken de buren een preferentie kwijt, mooi uitzicht. Dat is NIMBY gedrag ten voeten uit. De gemiddelde Nederlander volgt het grote voorbeeld van natuur- en milieuorganisaties om alles als een verworven recht te beschouwen, om alles als een bedreiging te ervaren.
Gemeenten brengen al allerlei verplichtingen in beeld om maar de CO² reductie doelen te halen. Als het aan de gemiddelde Nederlander ligt gaat dat niet door. Lins stemmen en rechts handelen. De SER signaleerde dat 20 jaar geleden al.