Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Gemeente wil sloop leegstaand CBS-gebouw

De gemeente Leidschendam-Voorburg dringt er bij minister Blok op aan dat het oude CBS-kantoor in haar gemeente wordt gesloopt. Het immense pand staat al jarenlang leeg en zou brandgevaarlijk zijn, maar staat sinds kort ook in de verkoop. De VVD heeft Kamervragen gesteld.

10 oktober 2013

De gemeente Leidschendam-Voorburg wil dat het leegstaand CBS-gebouw wordt gesloopt en het terrein wordt gebruikt voor woningbouw. Minister Blok mag het zeggen.

Doorn in het oog
Het voormalige kantoor van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) is het grootste leegstaande gebouw van Nederland en de gemeente en de bewoners al jarenlang een doorn in het oog. Bewoners krijgen een naar en onveilig gevoel in de buurt van het immense gebouw en het zou de leefomgeving ook niet opfleuren. Verder is het gebouw niet brandveilig zijn en gaan er verhalen dat er asbest in zit.

1 miljoen per jaar
Dat laatste stelde althans VVD-Kamerlid Roald van der Linde die met zijn partij ook vindt dat het gebouw moet worden gesloopt. Hij heeft hierover vragen gesteld aan minister Stef Blok (VVD) die verantwoordelijk is voor rijksgebouwen. Het gebouw zou er volgens Van der Linde ook unheimisch uitzien en, verwijzend naar een publicatie van NRC Handelsblad, 1 miljoen per jaar kosten. Die kosten zouden al vanaf 2008 worden gemaakt. Van der Linde wil dat Blok zo snel mogelijk beslist of het gebouw kan worden gesloopt.

Zorgen over bestemming woningbouw
Het vastgoed- en ontwikkelingsbedrijf van de rijksoverheid (RVOB) heeft het gebouw onlangs te koop gezet. De lokale PvdA-fractie maakt zich zorgen of de RVOB bij verkoop wel rekening houdt met de belangen van de gemeente. In de gemeentelijke structuurvisie wordt het pand immers aangemerkt als locatie voor sociale woningbouw. Die bestemming mag bij verkoop niet in gevaar komen.

Benieuwd naar antwoord Blok
Volgens wethouder Heleen Mijdam van Leidschendam-Voorburg heeft herhaaldelijk overleg met de rijksdienst over een aanvaardbare oplossing voor het gebouw geen resultaat opgeleverd. Ze is dan ook blij dat de kwestie nu door de Kamervragen van de VVD op de landelijke politieke agenda is terechtgekomen. Ze vraagt zich af of het verkooptraject wel zal leiden tot sloop en woningbouw. ‘We zijn razend benieuwd naar de antwoorden van minister Blok.’

Sloop ligt niet voor de hand
Volgens Frank Wassenaar, woordvoerder van minister Blok, is er inderdaad herhaaldelijk geprobeerd tot een gezamenlijke oplossing te komen met de gemeente Leidschendam-Voorburg, maar is dit niet gelukt. 'Als staat gaan we natuurlijk voor de maximale opbrengst. En sloop ligt niet voor de hand als je het pand in de verkoop doet.' Pas in het voorjaar, waarschijnlijk in maart, zullen belangstellenden een bod kunnen doen. 'Als een koper dan een andere bestemming wil dan woningbouw, bijvoorbeeld agrarisch, dan zal hij daarvoor bij de gemeente langs moeten gaan. Die kan dan wel of geen groen licht geven voor een andere bestemming.' 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gert-Jan / beleidsadviseur
Brandgevaar misbruiken als argument om te slopen lijkt me misplaatst. Dan kan er wel meer plat. Ik zie een eersteklas gebouwd (want Rijks) megalomaan pand dat helemaal de tijdgeest ademt waarin het gebouwd is, de tijd dat het niet op kon. Dat is cultureel erfgoed!Het ontwikkelen van dit pand kost natuurlijk wel geld en projectontwikkelaars en helaas ook veel gemeentebestuurders vinden het doorgaans veel winstegevender om te slopen en nieuw te bouwen. Laten we die werkwijze nu eens achter ons laten! Het is veel duurzamer om de bestaande bebouwde omgeving een nieuwe functie te geven. Redt het CBS gebouw!

D.J. Koppen / voormalig Dga van hydraulica-bedrijven
Vele malen ben ik gast geweest van het CBS voor het classificeren van EU-codes voor materials handling equipement. Het is een mooi gebouw; van buiten en van binnen. Kosten zijn niet gespaard. Dit gebouw mag niet worden gesloopt. Het had dienst kunnen doen als stadhuis en dat had de gemeente veel geld bespaard. Het ligt ook zo ongeveer op de grens van Leidschendam en Voorburg en is met bus en tram goed bereikbaar. Voor zo ver ik dat kan beoordelen, worden er nauwelijks pogingen ondernomen om het schitterende gebouw te verkopen.
Willem Kamps
Dit gebouw werd de afgelopen jaren (deels) gebruikt door ZZP'ers die hier een goed onderkomen hadden voor hun bedrijfjes. Met een kulverhaal over brandveiligheid (hoe heeft dit pand dan al die jaren de medewerkers van het CBS veilig kunnen herbergen?) zijn deze door de gemeente verjaagd, zonder de betrokkenen een alternatief te bieden, want Leidschendam-Voorburg wil alleen maar een "mooie woongemeente" zijn. Vervolgens loopt dezelfde gemeente te klagen over de locale economie en werkgelegenheid. Kortom, wanbeleid van Mijdam cs.
Nico Oudhof
Als oud sectorhoofd Facilitair Bedrijf CBS ken ik het pand door en door. Ik vrees dat het dusdanig is gebouwd (met atoomschuilkelder) dat sloop geen optie is. Daarnaast zal sloop de nodige infrastructurele schade aan de omgeving toebrengen. Grootste probleem is echter dat het pand niet brandveilig is en er geen gebruiksvergunning op rust. Tenslotte zit achter elke gevelplaat asbest. Kortom: interessante ruimtelijke uitdaging waarin ik met mijn expertise best een rol zou willen spelen :-)
Gerard Heetman / raadslid
Het probleem dat de rijksoverheid en het bedrijfsleven creëren is dat zij uit kostenoverwegingen nieuwbouw prefereren boven renovatie, maar vervolgens nalaten met de leegstaande panden iets te doen. Zelf vinden ze het te duur om het gebouw te renoveren en hopen dan dat een ander dat wel wil betalen? En de gemeenten zitten daarna met verpauperende leegstand waar ze niets aan kunnen doen, omdat de eigenaren vertikken iets met hun oude panden te doen. Een sloopplicht na 2 jaar leegstand leidt voor rijksoverheid en bedrijfsleven ondanks sloopkosten tot financieel voordeel en de gemeente heeft weer ruimte voor planontwikkeling.
Advertentie