Openbare veiligheid in de binnenstad
Openbare veiligheid in de binnenstad. Hoe kan intelligente LED-verlichting bijdragen aan deëscalatie van wanorde of zelfs preventie daarvan?
Stratumseind wordt 'levend lab'
Hoe kan intelligente LED-verlichting bijdragen aan deëscalatie van wanorde of zelfs preventie daarvan?
De gemeenteraad van Eindhoven, Technische Universiteit Eindhoven, Philips en andere partners hebben de handen ineen geslagen om de sfeer, veiligheid en economische levensvatbaarheid van het nachtelijk uitgaanscentrum Stratumseind te verbeteren.
De-escalatie initiatief
Het ‘De-escalate'-initiatief is een onderzoek naar het effect van licht op het gedrag van mensen. Het doel daarvan is de veiligheid van het nachtleven te verhogen. Op basis van het grootschalig verzamelen van anonieme gegevens over bezoekersaantallen en andere factoren kunnen de intensiteit, kleur en dynamiek van de verlichting onmiddellijk worden aangepast. Zo kan men een meer ontspannen sfeer scheppen die als veiliger en beter wordt ervaren door de mensen die in de stad uitgaan.
Floriaan Tasche (directeur Openbare Verlichting Philips): "We gaan intelligente verlichting inzetten op het Stratumseind waarmee we kunnen variëren in kleur en lichtintensiteit afhankelijk van het moment. Philips wil samen met de gemeente innoveren om aan de maatschappelijke behoefte voor meer veiligheid in uitgaansgebieden te voldoen. Met de uitkomsten van het living lab en het onderzoek kan het juiste lichtscenario zowel reactief als preventief worden ingezet voor een veiligere en betere uitgaansbeleving. Hier in Eindhoven doen we ervaring op zodat gemeenten in heel Nederland van hun uitgaansbuurt een veilig en gezellig horecagebied kunnen maken."
Living lab
Door het meten en koppelen van diverse data en onderzoeken zoals geluidsniveaus, temperatuur, incidenten, bezettingsgraad parkeergarages, bezoekersaantallen en –herkomst etc., ontstaat een breed palet aan informatie. Dit maakt het mogelijk voor zowel de (samenwerkings)partners als ook voor bedrijven om producten, apparatuur, ideeën etc. te testen in een werkelijke gebruikssituatie. Het Living Lab wordt gerealiseerd in samenwerking met een breed scala aan partners. De businesscase moet zicht geven op benodigde organisatie, middelen en mensen en op welke manier dit bijdraagt aan een betere toekomst voor het Stratumseind.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.