Stratumseind Eindhoven wordt proeftuin
Wetenschappelijk onderzoek ‘De-escalate’: onderzoek naar de invloed van licht op het gedrag van mensen.
Het Stratumseind, de grootste uitgaansstraat van Nederland, staat voor een belangrijke opgave. Het gebied moet kwalitatief worden verbeterd, zowel op het gebied van veiligheid, samenwerking als ook economische levensvatbaarheid. Het Stratumseind wordt door de gemeente, Philips, het bedrijfsleven en onderwijs ingezet als proeftuin, een zogenaamd ‘living lab’; met speciale meetapparatuur worden anonieme data verzameld over de bezoekers van de stapstraat, de omgeving en de plaatselijke omstandigheden. Het ILI (Intelligent Lighting Institute) van de TU Eindhoven start op het Stratumseind een vier jaar durend wetenschappelijk onderzoek genaamd ‘De-escalate’, naar de invloed van licht op het gedrag van mensen. De gemeente is tegelijkertijd een project gestart ‘Stratumseind 2.0’ waarbij intensief wordt samengewerkt met ondernemers, politie, brouwerijen, vastgoedeigenaren en de bewoners.
Living Lab
Door het meten en koppelen van diverse data en onderzoeken zoals geluidsniveaus, temperatuur, incidenten, bezettingsgraad parkeergarages, bezoekersaantallen en –herkomst etc., ontstaat een breed palet aan informatie. Dit maakt het mogelijk voor zowel de (samenwerkings)partners als ook voor bedrijven om producten, apparatuur, ideeën etc. te testen in een werkelijke gebruikssituatie. Het Living Lab wordt gerealiseerd in samenwerking met een breed scala aan partners waaronder diverse onderwijsinstellingen (o.a. TU/e, Intelligent Lighting Institute (ILI) en Fontys), Philips, technologische bedrijven uit de regio, Dutch Institute for Technologie, Safety & Security (DITSS), Eindhoven365, de politie, etc. De businesscase moet zicht geven op benodigde organisatie, middelen en mensen en op welke manier dit bijdraagt aan een betere toekomst voor het Stratumseind.
Vergaande samenwerking met bedrijfsleven en universiteit
Naast de betrokken partijen die zich inzetten voor Stratumseind 2.0, hebben zich een twintigtal bedrijven en organisaties aangesloten bij het Living Lab. Zo is ook Philips een belangrijke partner, die graag samen met de gemeente wil werken aan deze innovatieslag op het gebied van veiligheid in uitgaansgebieden.
Floriaan Tasche (directeur Openbare Verlichting Philips):
"Philips verbindt zich aan het Living Lab Stratumseind en werkt ook mee aan het ‘De-escalate’, onderzoek van het Intelligent Lighting Instituut van de TU/e. We gaan intelligente verlichting inzetten op het Stratumseind waarmee we kunnen variëren in kleur en lichtintensiteit afhankelijk van het moment. Philips wil samen met de gemeente innoveren om aan de maatschappelijke behoefte voor meer veiligheid in uitgaansgebieden te voldoen. Met de uitkomsten van het living lab en het onderzoek kan het juiste lichtscenario zowel reactief als preventief worden ingezet voor een veiligere en betere uitgaansbeleving. Hier in Eindhoven doen we ervaring op zodat gemeenten in heel Nederland van hun uitgaansbuurt een veilig en gezellig horecagebied kunnen maken."
ILI (Intelligent Lighting Institute) van de TU Eindhoven start op het Stratumseind een vier jaar durend onderzoek genaamd ‘De-escalate’, naar de invloed van licht op het gedrag van mensen. Yvonne de Kort (projectleider onderzoek ILI):
"Licht is een fantastisch medium, omdat we de intensiteit, kleur, de plaatsing en dynamiek erin kunnen gebruiken om op verschillende manieren te kunnen bijdragen aan de-escalatie.
De combinatie van laboratorium onderzoek met living labs garandeert dat we zowel wetenschappelijke gedegen, als maatschappelijk onderzoek kunnen doen in het domein van mentale gezondheid en dat van openbare veiligheid. En natuurlijk proberen we niet alleen curatief, maar ook preventief licht in te zetten om escalaties te voorkomen."
Yasin Torunoglu (wethouder gemeente Eindhoven):
"Van hufterproof naar gastvrij’, zo zou ik de ontwikkelingen op het Stratumseind willen omschrijven. Het Stratumseind is sinds jaar en dag dé plek in Eindhoven voor de uitgaande jeugd. De straat is aan innovatie toe en daar wordt op alle mogelijke fronten hard aan gewerkt. Het is belangrijk dat het Stratumseind ook overdag een prettige plek wordt om te vertoeven, niet alleen in de avonduren."
Stratumseind 2.0
Stratumseind is een gebied waar geld wordt verdiend, mensen wonen en werken en bezoekers vertier vinden; een gemiddeld uitgaansweekend trekt zo’n 10 tot 15.000 bezoekers aan. Brouwerijen, vastgoedeigenaren en gemeente hebben een wensbeeld voor de toekomst geformuleerd en dit in een plan van aanpak vertaald. Hierbij speelt de kwaliteit, aard en samenstelling van het horeca-aanbod een grote rol. Verder is het schoon – heel -en veilig houden van het gebied een belangrijk speerpunt. Het plan van aanpak is op 9 december door alle partners ondertekend.
Fotograaf: Frank van Beek
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.