ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Primeur sportveldverlichting voor gemeente Goes

Primeur sportveldverlichting voor gemeente Goes

10 juli 2014

Duur in energieverbruik, lichthinder, hoge onderhoudskosten... het zijn slechts een paar pijnpunten van traditionele sportveldverlichting. De gemeente Goes weet nu als eerste in Nederland dat het anders kan. En hoe! Geen warming-up, maar meteen scoren met de OptiVision LED van Philips.

AfbeeldingBij de aanleg van een nieuw kunstgrasveld op het sportcomplex Het Schenge in 2012, wilde de gemeente Goes meteen een zo duurzaam mogelijke verlichtingsoplossing laten installeren. LED-verlichting dus? "Helaas waren de mogelijkheden op dit gebied erg beperkt", zegt Jan Willem de Boer, directeur van het hiervoor aangestelde installatiebedrijf Oostendorp Nederland. "Geen van de LED-oplossingen die op de markt waren, voldeden aan onze eisen. Niet alleen de kwaliteit en het energieverbruik vielen tegen, ook de 'after sales' laat vaak te wensen over."

De Boer wist de gemeente te overtuigen nog te wachten tot de mogelijkheden met LED waren doorontwikkeld - en tot die tijd voor conventionele verlichting te kiezen. Dat advies werd door de gemeente opgevolgd. "En daar hebben we geen spijt van gehad", zegt wethouder Jo-Annes de Bat, nu de LED-verlichting twee jaar later alsnog is geïnstalleerd. "Want die voldoet aan al onze wensen op het gebied van duurzaamheid en laag energieverbruik." Dat weet Jan Willem de Boer inmiddels ook. Hij hoorde dat Philips met de ontwikkeling van een LED-verlichtingsoplossing voor sportvelden in de eindfase zat en greep zijn kans toen een pilot hiermee mogelijk werd. "Met Philips haal je toch zekerheid in huis", legt hij uit. "En dat blijkt ook wel. Met deze nieuwste OptiVision LED is een verlaging van 50% in energieverbruik haalbaar. Dat komt ook doordat je de verlichting kunt dimmen. Het is bovendien een modulair systeem, zodat je bij een defect aan bijvoorbeeld de driver niet de complete lamp, maar alleen de driver eruit hoeft te halen. Dat scheelt veel onderhoudskosten, ook al doordat deze lamp door de lange levensduur veel minder vaak vervangen hoeft te worden." 


Geen warming - up

De Boer wijst daarnaast op een ander opvallend voordeel van de OptiVision LED. "De verlichting springt meteen aan op volle sterkte, dus heeft geen 'warming-up' nodig. Daarbij kan hij na het uitschakelen meteen weer worden ingeschakeld, waardoor je veel flexibeler bent in het gebruik. En, niet onbelangrijk, bij Philips weet je: als er zich onverhoopt een probleem voordoet, lossen ze het snel en goed op."

KNVB

De nieuwe verlichting heeft zelfs de aandacht getrokken van de KNVB. Patrick Balemans, Beleidsmedewerker accomodatiezaken legt uit waarom. "Energiekosten worden vaak doorbelast aan verenigingen en die hebben het op dit moment financieel soms moeilijk. Wij juichen een lichtoplossing die veel goedkoper is in energieverbruik dus meteen toe. Dat de verlichting dimbaar is, kan bovendien extra voordelen hebben voor het voorkomen van lichthinder." Balemans prijst daarnaast de flexibiliteit van het systeem. "Als je streeft naar een optimale bezettingsgraad van de velden is het natuurlijk schitterend dat je deze verlichting daarop kunt afstemmen. Vanuit de clubs krijgen we aardig wat vragen over LED-verlichting, dus ik denk dat verenigingen blij zullen zijn met een ontwikkeling als deze."

OptiVision LED

Afbeelding

Lees meer



Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E.Endeveld
Is kunstgras duurzaam t.o.v. groeiend gras? Een vraag: Waar blijven de kleine plastic slijtage-deeltjes? Veel plezier met sporten, vooral overdag in de zon!