Duurzaamheid en duurzame straatverlichting
Duurzaamheid en duurzame straatverlichting. De visie van gemeente-ambtenaren en lokale bestuurders.
Energiebesparingen van 50-70 procent leiden tot hogere acceptatie en meer toepassing van led-verlichting. Ook als het gaat om straatverlichting. Toch lopen nog niet alle gemeenten even hard, ondanks de aantoonbare voordelen.
Binnenlands Bestuur heeft samen met Signify (voorheen Philips Lighting) een enquête gehouden onder gemeente-ambtenaren en lokale bestuurders over hun visie op duurzaamheid en duurzame straatverlichting. Vinden de ambtenaren en bestuurders hun eigen gemeente een koploper op het gebied van duurzaamheid? Ja, zegt 11 procent. We zijn een ‘volger op de voet’, meldt 47 procent en 28 procent vindt de eigen gemeente een ‘volger op afstand’.
Er zijn ook vragen gesteld over verduurzaming van de openbare verlichting. Volgens 75 procent van de respondenten geeft hun eigen gemeente daar prioriteit aan. De ambtenaren en bestuurders weten goed wat de mogelijkheden zijn van verduurzamen van de openbare verlichting: 82 procent antwoordt positief.
Ameland
In Nederland heeft o.a. Ameland inmiddels veel ervaring met led-verlichting. Het hele buitengebied van Ameland is tegenwoordig groen verlicht, om flora en fauna niet te verstoren door lichtvervuiling. In de whitepaper ‘Duurzame Openbare Verlichting’ kunt u hier meer over lezen en is ook een interview met de verantwoordelijk wethouder van deze gemeente opgenomen.
Climate Group
Daarnaast is er ook gesproken met Toby Morgan van de in Londen gevestigde Climate Group. Deze organisatie maakt zich sterk voor toepassing van led-verlichting in de openbare ruimte van alle steden in de wereld. Het liefst in 2025 te bereiken. De organisatie biedt gemeenten hulp bij het realiseren van haar doelstelling. Vaak in samenwerking met fabrikanten verstrekt The Climate Group led-adviezen, schrijft rapporten en biedt workshops aan, overal ter wereld.
Voorbeeldfunctie gemeente
En tenslotte is er een gesprek gevoerd met Thomas Leenders van Signify. Toepassing van led-verlichting draait niet uitsluitend om de besparingen, vindt Leenders. Gemeenten hebben ook een voorbeeldfunctie richting burgers als het gaat om klimaatdoelstellingen en energietransitie. Voor de verlichting van sportvelden en parkeergarages kun je bijvoorbeeld sensoren plaatsen, die de verlichting uitzetten als er niemand is. Hetzelfde geldt voor fietspaden. Met slimme technieken brandt de verlichting op 10 procent sterkte, om alleen voluit aan te gaan als sensoren een fietser of voetganger “zien”. Zo toont de gemeente voorbeeldgedrag, waarmee het klimaatbeleid letterlijk zichtbaar wordt voor de burgers.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.