ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Duurzame openbare verlichting in duurzaamheidspaviljoen RijswijkBuiten

Duurzaamheidspaviljoen geopend door wethouder Dick Jense en Lodewijk Hoekstra. Duurzame openbare verlichting in duurzaamheidspaviljoen RijswijkBuiten

14 oktober 2013

AfbeeldingDuurzaamheidspaviljoen geopend door wethouder Dick Jense en Lodewijk Hoekstra

Het duurzaamheidspaviljoen RijswijkBuiten is tijdens de landelijke dag van de duurzaamheid officieel geopend door wethouder Dick Jense (portefeuillehouder Stadsbeheer, Verkeer en Vervoer, Sport en Groen gemeente Rijswijk) en Lodewijk Hoekstra, bekend van het TV-programma Eigen Huis en Tuin en vriend van RijswijkBuiten.

Van meet af aan heeft de gemeente Rijswijk heel hoge ambities op het gebied van duurzaamheid in RijswijkBuiten. Ambities die zij ook waarmaakt. Onder andere door de toepassing van een innovatief energiesysteem waardoor de eerste woningen een EPC van 0,0 hebben. Daarbij is er voor RijswijkBuiten een energiecontract ontwikkeld die uniek is in Nederland en volledig goedgekeurd door Vereniging Eigen Huis.

AfbeeldingRijswijkBuiten is duurzaam door de toepassing van bijvoorbeeld duurzame openbare verlichting in samenwerking van Philips en Ziut. De UrbanStar LED-verlichting en het CityTouch bedieningsplatform van Philips, is het eerste deel van de overstap naar intelligente straatverlichting die in grote delen van Rijswijk plaatsvindt. Het bijzondere van het project is dat deze LED-verlichting is uitgerust met het slimme regelsysteem CityTouch, waarmee de verlichting op afstand bestuurd en ingelezen kan worden. Hierdoor kan vrijwel elke lantaarnpaal afzonderlijk bediend worden, wat veel energie bespaart en het onderhoud vereenvoudigt.

Het structureel intelligent maken van de openbare verlichting stelt de gemeente in staat om de openbare verlichting beter af te stemmen op de wensen van gebruikers van de openbare ruimte. Voorbeelden hiervan zijn:

  • "Licht op maat": meer of minder licht in de straat naargelang de sociale behoeftes van de inwoners;
  • Energie besparing door dimmen op rustige momenten in de nacht;
  • Verlichting sfeervol afstemmen op koopavonden en horecabezoek;
  • Veiligheid verhogen bij calamiteiten: de politie kan zorgen voor meer licht als er iets aan de hand is

Daarnaast meldt de slimme verlichting zelf defecten en hoeft de gemeente niet meer te schouwen of te wachten totdat burgers een defect melden.

AfbeeldingNieuw in RijswijkBuiten zijn de eerste 5 energieneutrale woningen. Alle woningen van De Tuinen van Sion worden gerealiseerd met een EPC van 0,0. Dankzij de subsidie die vanuit het programma ‘De Energiesprong’ beschikbaar is gesteld, is het gelukt om 5 woningen volledig energieneutraal te maken. Hiervoor is gebruik gemaakt van o.a. extra zonnepanelen, warmtepompen met gelijkstroompompen, A+++ apparatuur en een standby-killer. De bewoners van deze woningen kunnen daardoor rekenen op een energienota van € 0,-!

Het Duurzaamheidspaviljoen is geïntegreerd in het informatiecentrum RijswijkBuiten waar diverse elementen op het gebied van duurzaamheid worden toegelicht; niet alleen gericht op energie, maar ook op diverse elementen zoals tuin en interieur.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.