ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Hoe kunnen we steden leefbaarder maken?

Hoe kunnen we steden leefbaarder maken?

24 maart 2014

AfbeeldingWonen in een stad brengt eigen kansen en problemen met zich mee. Het aanbod van banen en cultuur maakt steden aantrekkelijk, maar daar staan verkeersopstoppingen en vervuiling tegenover. De leefbaarheid van steden raakt steeds meer mensen persoonlijk, want wereldwijd neemt de verstedelijking jaar na jaar toe. Sinds kort woont meer dan de helft van de wereldbevolking in een stad. Rond 2050 is dat naar verwachting zelfs zo’n 65%.

Out of the box

De leefbare stad is hèt onderwerp voor ontwerpers. Om de problemen van de toekomst op te lossen, moeten we onszelf andere vragen stellen dan nu. Hoe zorgen we dat iedereen aan het werk is? Dat het verkeer blijft stromen? Dat er gezondheidszorg is en vers en lekker voedsel voor iedereen? Het zijn vragen die bij uitstek door ontwerpers worden beantwoord. Door mensen die "out of the box" kunnen denken, en die gewend zijn om vragen te stellen, en niet meteen antwoorden te geven.

De leefbare stad

Bij Philips werken we ook zo aan leefbaardere, gezondere steden. Wij denken dat de leefbare stad in de toekomst vooral "eigen" moet zijn, en alle inwoners zou moeten betrekken bij het stedelijke leven. Want lig je er uit, dan zijn je kansen kleiner. Die eigenheid, of authenticiteit, uit zich óók in verlichting die historie accentueert, of een "stad bij nacht" schept die uniek is, of mensen in staat stelt zich `s avonds prettig, snel en veilig te verplaatsen.

En de betrokkenheid die ik zojuist noemde, wordt ook met verlichting gerealiseerd: door pleinen en straten mooi en veilig te verlichten, maak je een openbare ruimte die ook `s avonds met plezier wordt benut. En kom je buiten, dan blijf je gezond: zowel lichamelijk als geestelijk. Want wie de deur uitgaat, is niet snel eenzaam en maakt contact met nieuwe vrienden en kennissen. Een probaat recept voor inspiratie en relativeringsvermogen, en daar varen we allemaal wel bij. Waar de buitenverlichting al niet goed voor is!

Rogier van der Heide, Vice President en Chief Design Officer bij Philips Lighting

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.