Slimme LED. Het ongeëvenaarde besparingspotentieel
Slimme LED. Het ongeëvenaarde besparingspotentieel. LED-verlichting: 50 tot 80 procent duurzamer dan reguliere straatverlichting
De energietransitie is de grootste uitdaging voor Nederlandse gemeenten. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en Signify onder 213 ambtenaren. Dat zorgt voor problemen: Nederland ligt van alle EU-landen het verst achter op de eigen klimaatdoelen, blijkt uit onderzoek van Eurostat. Terwijl slechts 28 procent van de respondenten vindt dat zijn of haar gemeente achterloopt op het gebied van duurzaamheid.
In 2020 moet 14 procent van de opgewekte energie in Nederland uit duurzame bronnen komen. In 2019 was slechts 7,4 procent hernieuwbaar. Maar energie uit duurzame bronnen halen is slechts een onderdeel van de energietransitie. De vraag naar energie verminderen is een minstens even groot deel uit van het vraagstuk.
Helaas, ook het doel van 25 procent minder CO2-uitstoot in 2020 ten opzichte van 1990 gaan we missen. Bij geen enkele andere EU-lidstaat is het gat zo groot.
Klinkt pessimistisch. Maar misschien is reëel een beter woord. Het is tijd om serieus te kijken naar de beste manieren om klimaatdoelen tóch te halen. En juist bij energiebesparing vinden we laaghangend fruit. Denk aan LED-verlichting: 50 tot 80 procent duurzamer dan reguliere straatverlichting. En omdat straatverlichting verantwoordelijk is voor 13 procent van het totale elektriciteitsverbruik op de wereld scheelt dat een slok op een borrel. Maar ondertussen stapte pas 17 procent van de Nederlandse gemeenten (grotendeels) over op LED-straatverlichting. Gek, want deze kostenpost beslaat ongeveer de helft van de gemeentelijke energierekening. Waarom kiezen veel gemeenten nog steeds niet voor LED? En hoe is het de gemeenten die wél al zijn overgestapt op (slimme)LED-verlichting gelukt?
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.