ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Gemeente Goeree-Overflakkee bespaart 40 procent op energiekosten

Straatverlichting als bron van besparing. Gemeente Goeree-Overflakkee bespaart 40 procent op energiekosten.

22 januari 2019
streetlights-thumb.jpg

Straatverlichting als bron van besparing. 

In 2020 wil Goeree-Overflakkee volledig energieneutraal zijn. Dit klinkt nog ver weg, maar dat jaar komt snel dichtbij... Hoe pakt de gemeente dit aan? Wat blijkt: energie besparen is eenvoudiger dan je op het eerste gezicht zou denken. En de gemeente heeft de smaak behoorlijk te pakken.

Flinke besparingen

De gemeente timmert al jaren hard aan de weg om duurzame energie op te wekken. Naast het opwekken van wind- en zonne-energie steekt men ook veel ‘energie’ in de opwaardering van biogas en de aanleg van de getijdencentrale Brouwersdam. Tegelijkertijd moet er ook op energie worden bespaard en de Openbare Verlichting maakt een belangrijk onderdeel uit van het duurzaamheidsstreven. Zo werden in 2018 op advies van Citytec 4.500 van de in totaal 10.800 conventionele armaturen vervangen door energiezuinige LED-armaturen. Dat bleek een gouden zet. Want daardoor brengt de gemeente de energiekosten in één klap fors naar omlaag. Oké, punt gemaakt zou je zeggen. Maar er viel nog meer te besparen. Citytec adviseerde namelijk ook om de LED-armaturen te koppelen aan het lichtmanagementsysteem CityTouch. En dat levert een extra besparing op. In combinatie met andere initiatieven op het gebied van Openbare Verlichting komt de totale energiebesparing inmiddels uit op 40%! En het kan nóg meer worden. Hoe doet de gemeente dat?

Minder onderhoud

Om met CityTouch te beginnen: wie dit lichtmanagementsysteem kent, weet dat elke LED-armatuur dankzij de connectie met internet individueel kan worden aangestuurd. Dankzij dimprofielen kunnen plekken waar het ’s nachts donker mag zijn, in gradaties worden gedimd tot precies de gewenste lichtsterkte. “Goeree-Overflakkee heeft veel ruimte buiten de kernen en we willen de natuur niet belasten met overmatige belichting”, zegt wethouder Markwat, onder andere portefeuillehouder van milieu. Toch zit hier volgens hem niet de grootste besparing. De belangrijkste besparing wordt namelijk gerealiseerd door de sterk gedaalde onderhoudskosten. “De oude straatverlichting kost de gemeente jaarlijks gemiddeld 30 euro per mast aan onderhoud, nu zijn we gemiddeld 10 euro per jaar kwijt. De winst komt vooral door minder storingen, minder preventieve lampwissels en het gebruik van duurzamer materialen”, zegt hij. Het CityTouch systeem geeft namelijk precies aan welke armatuur een storing heeft of defect is. Remplace kan dus heel gericht worden uitgevoerd. Tot 2024 zal het grootste deel van de oude verlichting in fases worden vervangen door LED-armaturen. Bijvoorbeeld bij herstructureringsplannen en rioolwerkzaamheden. De besparing zal dus steeds verder oplopen.

Beweging buiten

Een andere manier om op energiekosten te besparen, is bewegingsdetectie. Dit kennen we natuurlijk al van kantoren, maar buiten op straat blijken het ook heel doelmatig. Zo komen er in Ouddorp lage verlichtingspaaltjes tussen horecagelegenheden op het strand en parkeerplaatsen, met LED-lampen die alleen aangaan als beweging wordt gedetecteerd. Helemaal duurzaam: deze verlichtingspaaltjes zullen waarschijnlijk worden voorzien van zonnepaneeltjes, zodat de lampen niet hoeven te worden  aangesloten op het stroomnet.

Wordt vervolgd

Als het om energiebesparing gaat is één ding duidelijk: met de overstap naar LED voor Openbare Verlichting komt ineens een scala aan besparingsmogelijkheden binnen handbereik. En die mogelijkheden heeft de gemeente Goeree-Overflakkee inmiddels ontdekt. En dat smaakt naar meer. Genoeg redenen om 2020 met vertrouwen tegemoet te zien... Kortom, wordt vervolgd! 

Benieuwd wat duurzame verlichting voor uw gemeente kan betekenen? In samenwerking met Binnenlands Bestuur is er een whitepaper gemaakt over “duurzame openbare verlichting”.


Lees hier onze whitepaper 'Duurzame Openbare Verlichting’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.