Stedelijk waterbeheer en klimaatadaptatie onder Omgevingswet
Cursus: 4 juli 2024 | Utrecht
In deze cursus wordt ingegaan op de vraag hoe met het stelsel van de Omgevingswet concreet werk gemaakt kan worden van het stedelijk waterbeheer en klimaatadaptatie.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- De bekende gemeentelijke watertaken
- De verantwoordelijkheidstoedeling
- De rol van de omgevingsvisie
Ook komt aan bod:
- Het niet verplichte rioleringsprogramma en het bouwrijp maken van gronden bij nieuwbouw komen uitgebreid aan bod. Vertrekpunt hierbij zijn de regionale en op locatie te treffen technische maatregelen.
Inhoud van de opleiding
Tijdens deze opleiding op 4 juli a.s. in Utrecht leert u hoe u met het instrumentarium van de Omgevingswet werk kunt maken van het stedelijk waterbeheer in het algemeen en klimaatadaptatie in het bijzonder. Hierbij is oog voor met name het instrumentarium van provincies, gemeenten en waterschappen. De werelden van de ruimtelijke ordening (‘evenwichtige toedeling van functies’), waterbeheer en bouwen komen hier samen, wetende dat de Omgevingswet onderlinge samenwerking en afstemming verlangt bij het vormgeven van lokaal en regionaal beleid.
Door deze training te volgen raakt u thuis in het nieuwe stelsel van de Omgevingswet.
- U weet welke onderdelen van de Omgevingswet relevant zijn voor uw werk.
- Daarbij leert u welke beleidsmatige en juridische mogelijkheden er zijn concreet werk te maken van de bij jou levende ideeën om invulling te geven aan stedelijk waterbeheer en klimaatadaptatie.
- Zo wordt nadrukkelijk stilgestaan bij de juridische mogelijkheden van het omgevingsplan om particulieren en bedrijven te verplichten mee te werken aan gemeentelijke afkoppelinitiatieven en het creëren van waterberging op particulier terrein.
Ook projectontwikkelaars kunnen worden verplicht klimaatadaptief te handelen. Bijvoorbeeld door bij het bouwen van woningen een vooraf bepaald vloer-/bouwpeil aan te houden en door geen waterproblemen af te wentelen op de directe omgeving. Niet onbelangrijk is vooral ook dat burgers en bedrijven gemakkelijker betrokken kunnen en moeten worden om de grote maatschappelijke opgaven te realiseren. Participatie is een sleutelbegrip van de Omgevingswet.
Leerdoelen
- Ken de inhoud van de Omgevingswet in relatie tot stedelijk waterbeheer & klimaatadaptatie
- Krijg een duidelijk overzicht van ieders taken, bevoegdheden en instrumenten
- Weet wat de eigen verantwoordelijkheid van burgers en bedrijven is voor wateroverlast en droogteschade
- Zet waterrobuuste maatregelen om in beleid en juridisch bindende regels
- Maak concreet werk van regels in het omgevingsplan om burgers en bedrijven tot afkoppelen en waterberging te verplichten
- Goed in staat zijn om het gesprek met projectontwikkelaars te voeren over ‘waterhuishoudkundig bouw- en woonrijp maken’
Meer informatie of inschrijven
Kijk voor meer informatie of inschrijven voor deze cursus op onze website.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.