Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Reparatie en kortsluiting

Het is in strijd met de rechtszekerheid om een besluit goed te keuren dat de tekortkomingen repareert in een bestemmingsplan dat nog niet in werking is getreden.

01 februari 2008

De gemeente Bergen op Zoom wil in de Augustapolder 1600 woningen bouwen en een terrein aanleggen waar kermisexploitanten kunnen wonen en werken. De gemeenteraad stelt hiervoor in 2004 het bestemmingsplan vast. In de bovenste helft van de polder stuit de woningbouw op weinig bezwaren. Maar in het zuidelijk deel foerageert de grauwe gans, een vogel die beschermd wordt door de Europese Vogelrichtlijn. Verder zorgt het kwelwater voor bijzondere vegetatie.

 

Aanvankelijk hecht de provincie Noord-Brabant zo veel waarde aan deze natuur dat het zuidelijke deel van de polder in 2002 wordt toegevoegd aan de ecologische hoofdstructuur. Als daarna blijkt dat er in Noord-Brabant al te veel gebieden aan de ecologische hoofdstructuur zijn toegevoegd, draaien Gedeputeerde Staten dit terug. Het streekplan wordt echter niet aangepast. Met alle gevolgen vandien.

 

B en W willen in het zuidelijke deel 250 woningen laten verrijzen, waartussen natuur wordt ontwikkeld. Zo komen er 'doorzichten' naar het achterliggende gebied. Omdat die doorzichten niet voldoende zijn gewaarborgd, keurt de provincie dit onderdeel van het bestemmingsplan in 2005 af. Een klein jaar later komt de gemeente met een reparatiebesluit, dat Gedeputeerde Staten op 12 december 2006 goedkeuren.

 

Drie weken eerder heeft de Raad van State in hoger beroep echter een streep gezet door het besluit waarmee de provincie de rest van het bestemmingsplan had goedgekeurd. Die goedkeuring deugt niet, omdat dit deel van het bestemmingsplan in strijd is met het - niet-aangepaste - streekplan, dat bebouwing in het zuidelijke deel van de polder nog altijd verbiedt. Door deze uitspraak treedt het bestemmingsplan voorlopig niet in werking.

 

De milieuorganisaties en enkele bewoners zetten de strijd tegen de bebouwing van de zuidelijke polder op twee fronten voort. In één van die procedures tekent IVN Groene Zoom namens verschillende milieuorganisaties hoger beroep aan tegen de goedkeuring van het reparatiebesluit van de provincie. Wim de Haan van IVN Groene Zoom: 'Op de plankaart die bij het reparatiebesluit hoort, staat geen duidelijke grens aangegeven voor de bebouwing. In feite zou het oude bestemmingsplan daardoor volledig herleven. Bovendien vraag ik mij af wat het juridisch betekent als de provincie een reparatie goedkeurt van een plan dat nog niet in werking is getreden.' Volgens De Haan druist deze gang van zaken in tegen de rechtszekerheid.

 

De Raad van State is het met hem eens: het is inderdaad in strijd met de rechtszekerheid om een besluit goed te keuren dat de tekortkomingen repareert in een plan dat nog niet in werking is getreden. Provincie-ambtenaar Esther Vos is verbaasd dat de Raad van State er een punt van maakt. 'In 2003 heeft de Raad in een zaak over de reparatie van het bestemmingsplan Doornhoek in Veghel geen aandacht geschonken aan zo'n kortsluiting van procedures.'

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie