Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Regels duurzaam inkopen overheid niet efficiënt

De overheid moet haar spullen op een heel andere manier duurzaam gaan inkopen. De eisen waaraan leveranciers nu moeten voldoen, leveren hen te veel extra kosten op en stimuleren de leveranciers niet om nog duurzamere producten te maken.

10 januari 2011
Bedrijven
Dat staat in een advies van Actal (Adviescollege Toetsing Administratieve Lasten) aan staatssecretaris Joop Atsma (Milieu), dat zaterdag is verschenen. De overheid hanteert lijsten met voorwaarden waaraan producten moeten voldoen om voor duurzaam te kunnen doorgaan. Maar deze vertonen nogal wat overlap met bestaande regels. Daardoor worden bedrijven op kosten gejaagd. Vooral vervoerders en producenten van kantoormeubilair hebben hier last van.

Lijsten veranderen
Deze 'afvinklijsten' zouden plaats moeten maken voor doelstellingen die de overheid over een bepaalde periode wil bereiken. De lijsten veranderen zo vaak, soms wel tweemaal per jaar, dat leveranciers niet weten waar ze aan toe zijn. Ze zullen dan ook niet geneigd zijn nog betere producten te ontwikkelen.

Papieren werkelijkheid
Actal wijst er ook op dat de lijsten met voorwaarden een papieren werkelijkheid kunnen creëren. Zo wordt in de catering gekeken naar het percentage biologische producten, terwijl geen rekening wordt gehouden met het vervoer, de duurzaamheid van de voedselteelt en met verspilling.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

esther lans
blabla
H.A.Decker / adviseur.
Wellicht is het nuttigen zinnig om duurzaam beleid te verkopen.
Erik Fontijn / jur. bel.medewerker
Een advies dat op een zaterdag verschijnt. Goed hoor, dat Nieuwe werken!
De Actal is nogal van het afschaffen van regels. Als het gaat om strijdige regels, dan moet hier natuurlijk wat aan worden gedaan, maar dat blijkt niet uit dit bericht. Het gaat slechts om een overlap.
De overheid moet betrouwbaar zijn. Dat ze soms wel 2 keer per jaar een lijst wijzigen hoeft aan de voorspelbaarheid van de overheid niets af te doen. Bij elk voortschrijdend inzicht dat men duurzamer en beter te werk kan gaan is de overheid verplicht zijn beleid aan te passen. Lijsten aanpassen en betere regels maken zodat burgers en bedrijven weten dat het menens is.
Advertentie