Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Roosendaal pauzeert reces om huisvesting arbeidsmigranten te blokkeren

De gemeenteraad was al met vakantie toen het college plots toch de raadsleden bij elkaar riep.

25 juli 2024
ANP Villa Roosendaal
De villa in 2014, toen nog in gebruik als restaurant.ANP/Nationale Beeldbank/Ruud Morijn

De gemeenteraad van Roosendaal is vorige week in het geheim bijeengekomen om met spoed een voorbereidingsbesluit te nemen over een leegstaande villa. Dat meldt BN DeStem. Het college riep de raad terug van reces omdat bleek dat de bestaande regelgeving de nieuwe eigenaar er niet van weerhoudt om in het rijksmonument arbeidsmigranten te vestigen.

Afdelingshoofd Belastingen

SED Organisatie
Afdelingshoofd Belastingen

Financieel adviseur | BMC

BMC
Financieel adviseur | BMC

Vervallen

De leegstaande villa ‘Vrouwenhof’ is al langer onderwerp van gesprek in Roosendaal. Het rijksmonument wordt slecht onderhouden, tot grote teleurstelling van inwoners en de politiek. Zij willen dat er een nieuwe functie komt voor het gebouw. Het pand is recent verkocht, zonder dat nog duidelijk is welke plannen de nieuwe eigenaar ermee heeft.

Voorbereidingsbesluit

Toen het college zich realiseerde dat de lokale regelgeving mogelijk maakt dat er arbeidsmigranten gevestigd kunnen worden riep zij de gemeenteraad terug van het reces. Met een voorbereidingsbesluit is voorlopig voorkomen dat de nieuwe eigenaar dat ook echt doet. Volgens BN DeStem waren er vorige week net genoeg raadsleden aanwezig om een besluit te nemen.

Arbeidsmigranten

De lokale PvdA stelt aan het college vragen over de kwestie. Die partij vindt het vreemd dat het college niet eerder de regie heeft genomen, maar het college zegt niet eerder op de hoogte te zijn geweest. In Roosendaal wonen relatief veel arbeidsmigranten, die veelal werkzaam zijn in grote distributiecentra. Recentelijk kocht de gemeente nog een eigenaar van een Poolse supermarkt uit vanwege de overlast die zijn winkel gaf.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Het college van Roosendaal moet zich realiseren dat de grootste pull factor voor bedrijven die werken met arbeidsmigranten, de flexibele arbeidsmarkt is. Het startschot voor de flexibele arbeidsmarkt werd gegeven door het. Kabinet Kok I in 1998. Nederland heeft grenzeloze mogelijkheden om mensen in flexibele werkverhoudingen aan te nemen. Dat heeft geleid tot een systeem van zeer lage lonen. Vooralsnog is dit werk aantrekkelijk genoeg voor mensen uit de voormalige Oostblok landen om naar Nederland te komen. Zij zien daarin een kans om in Nederland een ander leven op te bouwen. Dat zal een dreun gaan geven voor de armoede in Nederland en in Roosendaal in het bijzonder. Geen pensioen opgebouwd, onvolledige AOW, het recht om het gezin over te laten komen, een permanente verblijfstitel na vijf jaar werken in Nederland. Het college van Roosendaal moet zich wenden tot de landelijke politiek die dit al jaren lang faciliteert. De wetgeving die op stapel staat van Karien van Gennip zijn een druppel op de gloeiende plaat. In 1993 hadden we het WAO debacle. Dit, dit, dit, is vele malen erger en we staan nog maar aan het begin. Een feestje voor enkelingen, de bevolking van Roosendaal betaalt de rekening.
Advertentie