Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Projectontwikkelaars willen uitstel Omgevingswet

De NEPROM vraagt uitstel van de Omgevingswet. Volgens de projectontwikkelaars zal invoering per 1 januari de woningbouw verder vertragen.

29 september 2022
Nieuwbouwvergunningen-shutterstock-1091222249.jpg

De Eerste Kamer moet bij haar vergadering op 1 november voor uitstel van de Omgevingswet stemmen, aldus een dringende oproep van de NEPROM. De vereniging van projectontwikkelaars ziet het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen in 2022 sterk dalen en vreest dat invoering van de Omgevingswet die trend in 2023 zal versterken.  

Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

BMC
Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

JS Consultancy
Coördinerend adviseur project VIPP Babyconnect S14

Te kort

Volgens NEPROM-voorzitter Desirée Uitzetter is de tijd tussen het besluit van de Eerste Kamer en het moment van invoering te kort voor een zorgvuldige overgang. 'Daarvoor is minimaal een termijn van zes maanden nodig, vanaf het moment dat alle systemen daarvoor gereed zijn.' De NEPROM ziet nu al 'stokkende besluitvorming en vergunningverlening bij gemeenten. Uitzetter: 'Bij veel gemeenten zijn de loketten al dicht voor nieuwe plannen en projecten.'

Royaal minder

Uit de Monitor Nieuw Woningen van de TU-Delft blijkt dat in de eerste helft van 2022 10.000 nieuwbouw koopwoningen in verkoop zijn gebracht, royaal minder dan de 16.000 in 2021. Over heel 2022 verwacht de NEPROM een teruggang in nieuwbouw koopwoningen van 35 procent. Ook het aantal verleende bouwvergunningen daalde in de eerste helft van 2022 met een kwart ten opzichte van een jaar eerder. De NEPROM verwacht dat het totaal aantal nieuwbouwwoningen in 2023 op rond de 60.000 zal uitkomen, waar minister De Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) naar 100.000 streeft. 

Andere obstakels

Naast de onzekerheid over Omgevingswet ziet de NEPROM het gebrek aan ambtelijke capaciteit en politieke doorzettingsmacht bij gemeenten als obstakels bij de versnelling van de bouwopgave. En verder 'de ongecoördineerde stapeling van ambities en eisen op lokaal niveau, de stikstofproblematiek, de langdurige procedures en de toenemende regelgeving vanuit het rijk waardoor tal van projecten niet tot uitvoering komen'.

Onderzoek

Eerder deze week kwam uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en I&O Research naar voren dat 70 procent van de bij de Omgevingswet betrokken gemeentelijke professionals ook uitstel van de wet wil. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
De vertraging in de bouw ligt gelukkig nooit aan luie projectontwikkelaars. Maar goed, join the club die de omgevingsreutel van de VVD niet ziet zitten. Ambtelijk waren we jaren geleden al zover. Alleen het ministerie was altijd enthousiast, maar die bleken alles bij elkaar te liegen. Neemt niet weg dat politiek Den Haag gewoon gaat instemmen hoor. Maak je geen illusies.
Advertentie